fallback

Израел и „Хамас“ спират временно огъня от петък сутринта

Първата група заложници, държани в плен от „Хамас“, ще бъде освободена в 16 ч. утре

17:10 | 23.11.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Прекратяването на огъня между Израел и „Хамас“ в Ивицата Газа ще започне в петък, в 7 ч. сутринта местно време, заяви говорителят на катарското министерство на външните работи Маджед ал Ансари на пресконференция в Доха, цитиран от БТА.

Първата група заложници, държани в плен от „Хамас“, ще бъде освободена в 16 ч., добави говорителят.

Той каза, че списъците с всички цивилни, които ще бъдат освободени от Газа, са били договорени. Първо ще бъдат пуснати 13 жени и деца.

По-рано израелският министър-председател Бенямин Нетаняху определи споразумението за прекратяване на огъня за размяната на цивилни от двете страни като "правилно решение", предаде ДПА.

Войната ще продължи дори след изпълнението на споразумението за размяната на израелски заложници и на палестински затворници, подчерта Нетаняху на пресконференция в Тел Авив. Сраженията ще продължат, докато Израел не постигне всичките си цели, добави той.

До 100 израелски заложници могат да бъдат разменени за до 300 палестински затворници, според споразумението. Нетаняху нарече връщането на отвлечените от „Хамас“ граждани етичен дълг и заяви, че ще бъде използвана всяка възможност за окончателното освобождаване на всички заложници.

На 7 октомври „Хамас“ нахлу на израелска територия и уби 1200 души. Тогава бойците на палестинското движение отвлякоха 240 души от Израел в ивицата Газа. Израел отвърна на тази атака с пълна обсада на ивицата Газа, с въздушен и артилерийски обстрел и със сухопътна операция. Ръководеното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в ивицата Газа съобщи, че най-малко 14 хил. души са загинали при израелските удари в палестинския анклав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:10 | 23.11.23 г.
fallback
Още от Политика виж още