IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еврокомисар Макгинес: Задълбочим ли санкциите, Русия и приятелите ѝ намират как да ги заобиколят

Електрониката, дори в някои домакински уреди, има микрочипове, които могат да се ползват за други цели, предупреди еврокомисарят

16:19 | 05.12.23 г.
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ
Снимка: БГНЕС/АНТОН СТАНКОВ

Всеки път, когато задълбочаваме санкциите, Русия и нейните приятели намират начини да ги заобиколят. Това каза европейският комисар по финансовата стабилност, финансовите услуги и съюза на капиталовите пазари Марейд Макгинес, цитирана от БТА. Според нея трябва да бъдем внимателни в обмена на информация, за да разберем къде се крият проблемите.

Макгинес направи инспекция на Граничния контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“ заедно с министъра на финансите Асен Василев.

Според Макгинес „Капитан Андреево“ е важен граничен пункт за Европа, защото всичко, което влиза, трябва да бъде проверено. Беше ми много интересно да видя как става това на практика - рентгеновите апарати, които видяхме, кучетата, които търсят наркотици, фалшиви стоки, посочи Макгинес.

Много съм доволна, че имаме силна решимост от страна на българските власти да проверяват всичко, което минава през този граничен пункт. Това е важно не само за България, това е важно и за ЕС, заяви още Макгинес.

Знаем, че има проблем, защото чуваме за стоки с двойна употреба, които стигат на бойното поле. Но също толкова силна е и решимостта на ЕК да подпомага страните членки при прилагането на санкциите, каза еврокомисарят. Според нея в електрониката, дори в някои домакински електроуреди, има микрочипове, които могат да се използват за други цели.

Докато ние ограничаваме все повече достъпа до тези технологии, има хора, които биха искали да увеличат печалбата си, както и такива, които искат да подкрепят Русия срещу интересите на Украйна, и те ще намерят начини да заобиколят ограниченията. Така че това е безкрайна работа, това е нещо, което трябва да продължим да правим.

Имаме 11 пакета санкции, обсъждаме 12-ия. Колкото повече прилагаме допълнителни санкции, толкова повече се задълбочава сътрудничеството, посочи още Марейд Макгинес.

По думите ѝ Европа не разполага с централизирана структура, която да се занимава с прилагането на санкциите. Тя заяви, че някои държави членки са по-добре подготвени от други и ролята на ЕК е да предоставя помощ на всички членки. Трябва да гарантираме прилагането на санкции и страните членки знаят това, отговорността е тяхна, каза Макгинес.

Макгинес посочи, че е провела открити разговори с министъра на финансите и колегите му.

„Чух много подробно за конфискациите на парични средства, които се извършват тук. Това са значителни суми пари, които много вероятно имат незаконен произход и е много важно да спрем това, защото не става въпрос само за конфискуване на пари в брой. Става въпрос за спиране на престъпната дейност, която стои зад тях, а много често става въпрос за проституция, употреба на наркотици, отвличания“, каза още Марейд Макгинес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:12 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още