IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страните от ЕС се споразумяха за правила, регулиращи изкуствения интелект

Сделката гарантира баланс между насърчаването на иновациите и защитата на правата на хората и компаниите, изтъква еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон

09:37 | 09.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Снимка: Bloomberg L.P.
Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) постигна трудна сделка за това, което ще се превърне в най-всеобхватната регулация на изкуствения интелект (ИИ) в западния свят, съобщава Bloomberg.

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон заяви, че сделката гарантира баланс между насърчаването на иновациите и защитата на правата на хората и компаниите.

„Прекарахме много време в намирането на правилния баланс между максималното използване на потенциала на ИИ в подкрепа на правоприлагането, като същевременно защитаваме основните права на нашите граждани“, посочва той, добавяйки: „Не искаме никакво масово наблюдение в Европа“.

След повече от 37 часа преговори тази седмица, делегати от Европейската комисия (ЕК), Европейския парламент и 27-те страни членки се споразумяха относно набор от регулации за инструменти за генеративен изкуствен интелект като ChatGPT на OpenAI Inc. и Bard на Google – видът, способен на създаване на съдържание по команда.

Преговарящите се съгласиха да позволят известна свобода на сканиране на лица на живо, но с предпазни мерки и изключения, споделя още Бретон. Сделката ще забрани биометричното сканиране, което категоризира хората по чувствителни характеристики, като политически или религиозни убеждения, сексуална ориентация или раса. Длъжностни лица казаха, че това е бил един от най-трудните и чувствителни въпроси в разговорите.

Предложеното законодателство ще налага финансови санкции на компании, които нарушават правилата, с глоби до 35 млн. евро или 7% от глобалния оборот, в зависимост от нарушението и размера на компанията.

Проектозаконът все още трябва да бъде официално одобрен от държавите членки на ЕС и Европарламента. Но сделката бележи важна стъпка към забележителна политика за ИИ, която - при липсата на каквото и да е смислено действие от Конгреса на САЩ - ще даде тона за регулиране на бързо развиващата се технология. ЕС се стреми да въведе първите стабилни защитни граници за ИИ извън Азия.

Политиците работят от месеци, за да финализират текста в Закона за изкуствения интелект и да го приемат преди изборите за Европейския парламент през юни.

Решението беше взето на сесия в петък след почти 24-часови дискусии, продължили от сряда до четвъртък.

Трудните дискусии подчертават колко оспорван е станал дебатът относно регулирането на ИИ, разделяйки световните лидери и технологичните ръководители, тъй като популярността на генеративните инструменти продължава да нарастват. ЕС — подобно на други страни, включително САЩ и Обединеното кралство — иска да намери баланс между необходимостта да защити собствените си стартъп фирми с изкуствен интелект, като френската Mistral AI и германскта Aleph Alpha, срещу потенциални обществени рискове.

Това се оказа ключова пречка в преговорите, като някои страни, включително Франция и Германия, се противопоставиха на правилата, които според тях биха затруднили ненужно местните компании.

Редица детайли все още трябва да бъдат уточнени от държавни служители през идните седмици, но преговарящите до голяма степен се съгласиха да поставят правила около генеративния ИИ, които включват основни изисквания за прозрачност за всеки разработчик на голям езиков модел. Тези, които представляват системен риск, ще трябва да подпишат доброволен кодекс за поведение, за да работят с ЕК за смекчаване на рисковете. Планът е подобен на правилата на ЕС за модериране на съдържание, Закона за цифровите услуги.

Най-трудният момент се свежда до това докъде да се ограничат инструментите за биометрична идентификация на живо. Парламентът гласува за пълна забрана миналата пролет, но страните от ЕС настояха за изключения, свързани с националната сигурност и правоприлагането. В крайна сметка двете страни се споразумяха да ограничат използването на технологията в обществени пространства с повече парапети.

Както Европарламентът, така и Съветът на ЕС, който включва 27-те държави членки на блока, ще трябва да одобрят споразумението. Франция и Германия по-рано разкритикуваха правилата, изтъквайки, че законът може да наложи прекомерни регулации на ИИ моделите с общо предназначение и да убие местните конкуренти на OpenAI като Mistral и Aleph Alpha.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 09.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още