fallback

Започва демонтаж на най-високите фигури на Паметника на Съветската армия

Следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани, обясни областният управител на София-град Вяра Тодева

10:29 | 12.12.23 г. 17
Автор - снимка
Създател

Ще бъдат демонтирани най-високите фигури на Паметника на Съветската армия в София, обяви областният управител на София-град Вяра Тодева, цитирана от БТА.

"Стартираме днес с първите стъпки, ще бъде изградено скелето, ще бъдат демонтирани най-високите фигури", съобщи пред журналисти Тодева.

Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което планираме възлагането на обществена поръчка за самата реставрация, заяви областният управител и припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите.

Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Скулпторът Марин Марков посочи, че по фигурите има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. Едно време паметникът, като е монтиран, са наляли бетон в краката на фигурите. В годините прониква влага и разрушава метала, каза още той.

В началото на август правителството промени статута на паметника от публична държавна в частна държавна собственост като първа стъпка към премахването му. Целта на промяната е общината да има правото да се разпорежда с терена и съдбата на паметника. По-рано през годината общинските съветници от комисията по култура към Столичния общински съвет гласуваха в подкрепа на предложението на "Демократична България" за преместването на паметника

Паметникът на Съветската армия е издигнат в Княжеската градина през 1954 г. Той представлява 37-метрова пирамида, върху която се извисява 8-метрова скулптурна композиция – съветски воин, български работник и майка с дете. Решение за демонтирането му е взето от Столичния общински съвет още през 1993 г., но действия не са предприети с аргумента, че той е публична държавна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:46 | 12.12.23 г.
fallback
Още от Политика виж още