IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва демонтаж на най-високите фигури на Паметника на Съветската армия

Следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани, обясни областният управител на София-град Вяра Тодева

10:29 | 12.12.23 г. 17
Автор - снимка
Създател
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Ще бъдат демонтирани най-високите фигури на Паметника на Съветската армия в София, обяви областният управител на София-град Вяра Тодева, цитирана от БТА.

"Стартираме днес с първите стъпки, ще бъде изградено скелето, ще бъдат демонтирани най-високите фигури", съобщи пред журналисти Тодева.

Тя обясни, че следващите стъпки са демонтираните фигури да бъдат сортирани, описани и извозени до мястото, на което ще бъдат съхранявани. След което планираме възлагането на обществена поръчка за самата реставрация, заяви областният управител и припомни, че паметникът не е реставриран 70 години. По думите ѝ затова е възложено обследване, което е показало, че има сериозни пукнатини във фигурите.

Вяра Тодева допълни, че след реставрацията фигурите ще бъдат изложени на подходящо място в Музея на социалистическото изкуство, като се обследва и нов терен за тях.

Скулпторът Марин Марков посочи, че по фигурите има сериозни пукнатини, които на места са до 4-5 см. Едно време паметникът, като е монтиран, са наляли бетон в краката на фигурите. В годините прониква влага и разрушава метала, каза още той.

В началото на август правителството промени статута на паметника от публична държавна в частна държавна собственост като първа стъпка към премахването му. Целта на промяната е общината да има правото да се разпорежда с терена и съдбата на паметника. По-рано през годината общинските съветници от комисията по култура към Столичния общински съвет гласуваха в подкрепа на предложението на "Демократична България" за преместването на паметника

Паметникът на Съветската армия е издигнат в Княжеската градина през 1954 г. Той представлява 37-метрова пирамида, върху която се извисява 8-метрова скулптурна композиция – съветски воин, български работник и майка с дете. Решение за демонтирането му е взето от Столичния общински съвет още през 1993 г., но действия не са предприети с аргумента, че той е публична държавна собственост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 7
khao
преди 4 месеца
До: 0pk на прогреса пречат глууупаци като теб, тоя паметник само загрозява пейзажа и напомня за маркобесните години по време на руското робство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 7
andy
преди 4 месеца
Във Виена паметника на Червената армия си стой в центъра на града - що т.нар. евроатлантици не пробват и там да го махнат!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 4 месеца
Браво, най-накрая! Символът на тиранията и разложението да отива на бунището!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 15
andy
преди 4 месеца
На фона на цялата софийска мизерия, евроатлантския бaшибoзyk се занимава с борбата с Българската антифашистка история. И при това НАПЪЛНО незаконно! Но какво значат законите на фашисткия евроатлантския бaшибoзyk - врата в полето?! НО, съвсем скоро ще си получат заслуженото според закона!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 29
0pk
преди 4 месеца
Ехее, съдбоносен момент за държавата! Най-накрая ще се отървем от това, което ни пречи на прогреса! Е - зелков ще потвърди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още