fallback

След колебанията на Запада е време Киев да обърне внимание на руската опозиция

Съветският съюз се изтегли от Афганистан не защото записа поражение, а заради обществения натиск, пише Максим Миронов

14:11 | 19.12.23 г. 7

Още от началото на войната в Украйна руската опозиция заявява своето желание да помогне на украинските власти и е време Киев да обърне внимание на техните заявления, пише в коментар за Politico Максим Миронов, преподавател в Икономическия университет в Мадрид. В социалната мрежа X (Twitter) той е закачил публикация в подкрепа на Украйна и против военната агресия на руския президент Владимир Путин още от 22 февруари 2022 година.

Според него след близо две години на пълномащабна война вече е видно, че Украйна и Западът имат различни цели. "Украйна се опитва да върне всички свои територии, окупирани в момента от Русия. В същото време Западът предпочита да запази сегашната ситуация, отслабвайки Русия и избягвайки големи директни конфронтации", пише още Миронов.

В първите дни на войната Киев заяви, че е във война не само с Путин, но и с всички руснаци, успявайки да мобилизира украинците и Запада. На този етап на войната обаче е резонно да започне да разглежда част от Русия като съюзник срещу режима на руския президент. Опозицията на Путин още от първите дни заяви своята позиция в подкрепа на независима Украйна в границите от 1991 година, припомня още Миронов.

Според него украинците и руснаците в опозиция са различни, но имат един враг и могат да са си полезни на различни нива и дава за пример войната в Афганистан. Съветските войски се изтеглят не защото търпят поражение, а заради широката вътрешна опозиция срещу войната. Именно гласността - политика на последния президент на СССР Михаил Горбачов, допринася за негативните обществени настроения.

Сега Кремъл трудно ще отслаби цензурата и натиска срещу медиите, но следи обществените настроения и опасения. Нещо повече - президентът на Украйна Володимир Зеленски има голям опит с комуникациите, включително и с руската публика, допълва още опозиционерът.

Друга област, в която двете страни могат да си сътрудничат, са санкциите. Досега те не разделят елитите , а напротив - обединяват ги около Путин. Миронов предлага друг подход - стимули за осъждащите открито Кремъл и управлението на Владимир Путин, сътрудничество с опозиционни лидери за налагане на санкции за "военнолюбиви" руснаци на средно ниво, както и премахване на ограничения за опозиционно настроени руснаци, като например работещи в ИТ-сферата.

Има и още много области, в които Киев и руската опозиция могат да намерят общи неща и е време украинците да им обърнат внимание. В навечерието на втората годишнина от началото на войната, нещата едва ли могат да станат по-лоши, завършва Миронов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:11 | 19.12.23 г.
fallback
Още от Политика виж още