IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След колебанията на Запада е време Киев да обърне внимание на руската опозиция

Съветският съюз се изтегли от Афганистан не защото записа поражение, а заради обществения натиск, пише Максим Миронов

14:11 | 19.12.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Още от началото на войната в Украйна руската опозиция заявява своето желание да помогне на украинските власти и е време Киев да обърне внимание на техните заявления, пише в коментар за Politico Максим Миронов, преподавател в Икономическия университет в Мадрид. В социалната мрежа X (Twitter) той е закачил публикация в подкрепа на Украйна и против военната агресия на руския президент Владимир Путин още от 22 февруари 2022 година.

Според него след близо две години на пълномащабна война вече е видно, че Украйна и Западът имат различни цели. "Украйна се опитва да върне всички свои територии, окупирани в момента от Русия. В същото време Западът предпочита да запази сегашната ситуация, отслабвайки Русия и избягвайки големи директни конфронтации", пише още Миронов.

В първите дни на войната Киев заяви, че е във война не само с Путин, но и с всички руснаци, успявайки да мобилизира украинците и Запада. На този етап на войната обаче е резонно да започне да разглежда част от Русия като съюзник срещу режима на руския президент. Опозицията на Путин още от първите дни заяви своята позиция в подкрепа на независима Украйна в границите от 1991 година, припомня още Миронов.

Според него украинците и руснаците в опозиция са различни, но имат един враг и могат да са си полезни на различни нива и дава за пример войната в Афганистан. Съветските войски се изтеглят не защото търпят поражение, а заради широката вътрешна опозиция срещу войната. Именно гласността - политика на последния президент на СССР Михаил Горбачов, допринася за негативните обществени настроения.

Сега Кремъл трудно ще отслаби цензурата и натиска срещу медиите, но следи обществените настроения и опасения. Нещо повече - президентът на Украйна Володимир Зеленски има голям опит с комуникациите, включително и с руската публика, допълва още опозиционерът.

Друга област, в която двете страни могат да си сътрудничат, са санкциите. Досега те не разделят елитите , а напротив - обединяват ги около Путин. Миронов предлага друг подход - стимули за осъждащите открито Кремъл и управлението на Владимир Путин, сътрудничество с опозиционни лидери за налагане на санкции за "военнолюбиви" руснаци на средно ниво, както и премахване на ограничения за опозиционно настроени руснаци, като например работещи в ИТ-сферата.

Има и още много области, в които Киев и руската опозиция могат да намерят общи неща и е време украинците да им обърнат внимание. В навечерието на втората годишнина от началото на войната, нещата едва ли могат да станат по-лоши, завършва Миронов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:11 | 19.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 5
khao
преди 4 месеца
До: zelka007 избягвам да отговарям на платените, скучни са и няма смисъл... само опорки и тъпняяя! предпочитам естествените и безплатни идиииоти като орка ,тиквуня и подобни, с тях е по забавно... взимат го лично :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
А бе зелени кухи скъсани парчета /двама-четирима/, как не ви омръзна с години тук да тровите коментарите? От другата страна се сменят, явно не издържайки на простотията ви, но вие сте несменяеми, впити тука като някакви кърлежи. Айде баста и в канала .!.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 4 месеца
До: khao ... я виж как ни зарежда с отрицателна енергия ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
zelka007
преди 4 месеца
До: khao ... то този най-отдолу , с парите дето взима , за това дето дращи по цел ден , точно това прави ... плаща си за да му масажират просттатта ... :))) ... докато opkaта е посредствен папагал ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 13
khao
преди 4 месеца
До: 0pk за това ли си мислиш че пуууткин нападна Украйна, все едно да твърдиш че топ под теб го прави зада си масажира простатата... не и при двамата има по логично обяснение! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 11
0pk
преди 4 месеца
Ще настъпи ден и П. ще се оттегли от остатъците на Украйна, но няма да е заради вътрешен натиск. Не и след години "москиляку на гиляку", "чамодан-вaкзал-масква" и други подобни езикови упражнения от страна на украинската нация. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 11
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 4 месеца
Интересно, а нещо за опозицията в самата Украйна? :) Явно спрямо евроатлантизма те такова животно нема. Нали Зелкич и co?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още