IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Антивоенната активистка Екатерина Дунцова ще се изправи срещу Путин на изборите през март

Тя трябва да събере 300 хил. подписа в подкрепа на кандидатурата си до 31 януари

23:12 | 20.12.23 г. 3
Екатерина Дунцова при пристигането си в Централната избирателна комисия, за да подаде документите си. Снимка: EPA/БГНЕС
Екатерина Дунцова при пристигането си в Централната избирателна комисия, за да подаде документите си. Снимка: EPA/БГНЕС

Бившият  телевизионен журналист Екатерина Дунцова съобщи, че ще се кандидатира за президентските избори в Русия през март догодина, на които се очаква Владимир Путин да постигне убедителна победа, предава Ройтерс.

40-годишната Дунцова призова в интервю за Ройтерс миналия месец за край на конфликта в Украйна и освобождаване на политическите затворници, включително лидера на опозицията Алексей Навални.

Тя подаде документи в руската Централна избирателна комисия за официално включване в изборите.

Сега Дунцова е изправена пред  голямо препятствие да събере 300 хил. подписа в подкрепа на кандидатурата си в цяла Русия до 31 януари.

Тя поправи репортер, който я попита дали смята, че властите ще ѝ позволят да се кандидатира.

„Защо говорим за позволение, когато това е мое право по закон и имам необходимите качества да бъда издигната?“, отговори Дунцова.

„Просто следваме процедурата, предвидена във федералния закон, и за това не се нуждаем от ничие позволение“, допълни тя.

71-годишният Путин е на власт като президент и премиер от 1999 г. и ще се бори за още един шестгодишен мандат. Навални излежава присъда от над 30 години затвор, а други водещи критици на Кремъл или са зад решетките, или са извън страната заради опасност да бъдат арестувани, затова няма установена фигура от опозицията, която да се изправи срещу него.

Путин обяви по-рано този месец, че ще се кандидатира, но никой друг кандидат не беше съобщил официално, че ще участва на изборите. Кандидатите, които са подкрепени от политическа партия, се нуждаят само от сто хиляди подписа.

 В интервюто си за Ройтерс Дунцова не използва думата „война“ за конфликта между Русия и Украйна, който Путин нарича „специална военна операция“, и призна, че се страхува.

„Всеки здравомислещ човек, който предприема подобна стъпка, ще се страхува, но страхът не бива да надделее“, каза тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:12 | 20.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Tikva007
преди 4 месеца
Интересно, колко ли руснаци мислят, че е достатъчно да си бивш журналист, не харесващ Путин, за да станеш президент на най-голямата ядрена държава в света, която дори в момента е в прокси война и на косъм от ядрен конфликт с НАТО. Ако руснаците се оглеждат под сурдинка за друг президент, то е за някой по-радикален от Путин. Един такъв - Гиркин-Стрелков, запалил бунта в Донбас и с присъда от съда в Хага, изглежда сериозно притесни режима, защото скоротечно го набутаха в кауша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 5
Naemate1
преди 4 месеца
Диктатура не се сваля с избори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
zelka007
преди 4 месеца
мужикостан е на столетие от времето , когато ще има жена за президент ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още