fallback

Украинските ПВО свалиха залп от 10 ракети "Кинжал", Полша вдигна F-16 заради атаката над Киев

Руският ракетен обстрел продължава трето денонощие, отбеляза Володимир Зеленски

13:05 | 02.01.24 г. 29

В сутрешните часове на 2 януари Русия отново подложи на масиран ракетен обстрел територията на Украйна. Този път ударът е основно към столицата Киев, поражения отново има и в Харков. Полските ВВС вдигнаха по тревога две двойки самолети F-16 в отговор на атаката, става ясно от съобщение на полските военни в социалната мрежа Х (Twitter). При предишната атака на 29 декември руска ракета премина през въздушното пространство на Полша и властите предупредиха с дипломатическа нота, че при следващ подобен случай ще има отговор.

От ВВС на Украйна съобщават за повече от 100 изстреляни ракети, сред които 10 свръхзвукови "Кинжал", всички от които са унищожени от системите за противовъздушна отбрана (ПВО) на Киев. В днешния залп са използвани над 70 крилати ракети (Х-101, Х-555 и Х-55), както и три "Калибър", изстреляни от Черно море, и 12 балистични "Искандер - М", С-300 и С-400.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна посочват, че тази сутрин Москва е повторила обстрела от 29 декември. През нощта срещу 2 януари бяха изстреляни 35 дрона към Украйна, като всички от тях бяха унищожени от ПВО. След това последваха и ракетните удари - първо вълна с крилати ракети, а след това и свръхзвуковите. Освен "Кинжал", свалени са и 59 ракети от типовете Х-101, Х-555 и Х-55, както и трите "Калибър", уточняват още от ВСУ. Украинската ПВО обаче все още не може да се справи с балистичните ракети - обикновено Русия изстрелва ракети С-300 и С-400 по позиции в Харковска област, като полетът им е толкова кратък, че в повечето случаи даже не може да бъде обявена въздушна тревога.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отбеляза в социалните мрежи, че руският обстрел продължава трето денонощие, като почти всички попадения са в обекти на гражданската инфраструктура. В нощта срещу 1 януари Русия изстреля рекордно количество дронове - 90, като 87 от тях бяха свалени. В  периода 31 декември - 2 януари руските военни са изстреляли вече към 170 бойни дрона и стотици ракети от различни типове, допълва още Зеленски.

Властите в Киев съобщават за щети от отломки и сериозни пожари в резултат от обстрелите. Има поражения по газопроводната, електрическата и водопроводната мрежа и части от столицата са с прекъснато снабдяване. На 1 януари в украинската столица беше ден на траур за загиналите при предишния обстрел. При него загинаха близо 50 души, от които 29 в Киев. Ранените надхвърлят 160 души.

При последния обстрел - основно над Харков и Киев, са пострадали 92-ма души, четирима са загиналите.

От миналото лято Украйна подсили съществено своята ПВО, използвайки различни системи, предоставени от партньорите ѝ. Сред тях са американски Patriot, германски Iris-T, норвежки NASANS и други, които допълват системите от съветско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:11 | 02.01.24 г.
fallback
Още от Политика виж още