IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се нова финансова помощ за инвеститорите в индустриални паркове

През Министерството на финансите ще се отпускат средста за вътрешната техническа инфраструктура в парковете

20:41 | 12.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Да се предвиди възможност за финансово подпомагане на собствениците и операторите на индустриални паркове за изграждане на вътрешната техническа инфраструктура на парка. Това се предлага в проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за индустриалните паркове, публикуван за обществено обсъждане.

Условията и редът за получаване на финансовото подпомагане ще се уредят в правилник за прилагане на закона.

В мотивите към проекта се посочва, че към момента не съществува законова регламентация за финансово подпомагане в процеса на изграждане на вътрешната техническа инфраструктура на парка. Отбелязва се, че в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ) е уредена възможност за отпускане на средства за финансово подпомагане, които обаче се отнасят само до т. нар. довеждаща инфраструктура.

Друга част от промените са свързани с предложението за отпадане на възможността държавата пряко да бъде собственик на индустриален парк чрез създаване на „държавен индустриален парк”. Установено е, че е налице риск от опорочаване на процедурата по създаване и вписване на държавен индустриален парк, тъй като едни и същи органи осъществяват държавната политика за индустриалните паркове, като същевременно осъществяват правото на собственост на индустриалния парк. 

Съществено изменение е включването в законопроекта на възможност за създаване на индустриален парк с територия между 150 и 300 дка. Действащият закон предвижда възможност за създаване на индустриален парк тип Б – специализиран парк, в който се извършват един вид производствени и свързани с тях дейности или сходни производствени дейности без да въвежда специални изисквания за тях. С предложеното допълнение ще се стимулира клъстерирането на предприятия с един вид производствена дейност.

Предвидена е възможност за актуализиране на списъка на ключовите индустриални паркове. Конкретни критерии, въз основа на които вписаните в регистъра индустриални паркове да бъдат включени в списъка на ключовите индустриални паркове, ще бъдат определени в Правилника за прилагане на закона.

Очакваните резултати от прилагането на акта включват създаване на по-добри условия за инвестиции и за насърчаване на инвеститорите да извършват производствена дейност в индустриални паркове.

Финансовите средства за изграждане на елементи на вътрешната техническа инфраструктура на парка ще бъдат включени в бюджета на Министерството на икономиката и индустрията и реално ще се създадат условия за осъществяване на финансовото подпомагане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:41 | 12.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още