IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се нова пътна връзка към Индустриален парк София-Божурище

Втори транспортен достъп ще облекчи трафика и логистиката на компаниите

17:20 | 24.08.23 г.
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията
Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Обмислят се възможностите за финансиране и предприемане на спешни действия по изграждането на пътна инфраструктура, която да осигурява още един транспортен достъп до Индустриален парк София-Божурище.

Въпросът е обсъден днес от министъра на икономиката и индустрията Богдан Богданов и представители на Столична община, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Агенция "Пътна инфраструктура" и Национална компания индустриални зони.

„Изграждането на нова връзка към парка е приоритетно“, каза Богданов, цитиран от пресцентъра на министерството. Той подчерта, че е необходим втори транспортен достъп до Индустриалния парк, за да облекчи трафика и логистиката на компаниите, които оперират там.

„Години наред това не се случва. Камиони чакат по 40 минути, за да излязат от зоната. Получихме множество оплаквания от инвеститори, че са затруднени“, коментира той.

По думите му с течение на годините в индустриалния парк са привличани основно логистични инвестиции, но няма изградена подходяща довеждаща пътна инфраструктура. „Има нужда от поне два подхода към парка, за да бъде облекчен трафикът от тежкотоварни камиони“, каза той.

Независимо от подписано през 2021 г. и одобрено от Министъра на регионалното развитие и благоустройството през 2022 г. тристранно споразумение между АПИ, СО и НКИЗ за изпълнение на конкретни проекти и дейности за осигуряване на транспортен достъп до парка, до настоящия момент не са предприети мерки и не са започнали действия за реализирането му, е станало ясно на срещата.

На нея са набелязани конкретни стъпки като изготвяне на актуален анализ на трафика от и до гр. Божурище, подготовка за стартиране на дейностите по изготвяне на проект за ПУП, включително комуникационно-транспортни планове към тях, както и възможности за осигуряване на финансиране, за да се намери най-доброто решение за инвеститорите в Индустриалния парк и за жителите на община Божурище, като се облекчи индустриалният трафик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:20 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Транспорт и инфраструктура виж още

Коментари

Финанси виж още