IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова индустриална зона за инвестиции в автомобилния бизнес обяви кабинетът

Правителството обособи индустриалната зона в Доброславци, за да привлече инвестиции до 3 млрд. евро

19:20 | 10.04.23 г.
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Повишен инвестиционен интерес от стратегически инвеститори в автомобилостроенето е провокирал служебното правителство да обособи държавна индустриална зона "Доброславци", като се очаква привличане на инвестиции до 3 милиарда евро.

Това обявиха днес служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев и икономическият министър Никола Стоянов на брифинг в Министерски съвет.

С решение на служебното правителство се обособява държавна индустриална зона "Доброславци", на 15 километра от София, съобщи Пулев и уточни, че зоната ще се простира на площ от над 250 хектара.

Тази зона ще бъде профилирана най-вече за автомобилостроенето и свързаните с него индустрии, включително за производство на автомобилни части, компоненти и оборудване. Според Пулев новата индустриална зона ще привлече инвестиции за милиарди. Той обаче не уточни колко ще струва на държавата вложението. Направени са разчети, стана ясно от изказването му.

„През последните месеци сме в активен диалог с редица приоритетни инвеститори от Европа, Близкия изток и Азия. Говорим за автомобилостроене, за проекти, вариращи 1,5 млрд. евро до 3 млрд. евро, които ще променят лицето на българската икономика“ каза още министър Пулев.

По думите на министъра на икономиката Никола Стоянов тази индустриална зона ще даде нов тласък на автомобилния сектор и ще създаде условия привличането на инвеститори.

„Индустриалната зона ще бъде управлявана от дъщерно дружество на националната компания „Индустриални зони“. Ще се съчетае опитът с възможността за гъвкаво управление. С това решение отговаряме на повишения инвестиционен интерес“, допълни Стоянов.

На форум с кметове и областни управители днес Александър Пулев каза, че минималният размер на безвъзмездната помощ за проект по мярката за индустриалните зони и паркове е 1 млн. лв., а максималната стига до 40 млн. лв. Той призова кметовете и областните управители да са активни в кандидатстването за индустриални зони.

"Много хора ме питат защо България към настоящия момент не е успяла да се пребори за ключов стратегически инвеститор в сегмент "Производство", защо нямаме производство в размер на 1 млрд. евро или 2 млрд. лв. Отговорът е ясен - до този момент държавата не беше създала предпоставки за привличането на подобен род инвеститори, защото нямаме качествени локации, качествени терени, нямаме качествена инфраструктура. Липсвала ни е една проактивна позиция, досега държавата е реагирала реактивно", каза Пулев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:20 | 10.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Индустрия виж още

Коментари

Финанси виж още