IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Положението със снарядите е по-лошо, отколкото украинците признават

Заради липсата на муниции до месец военните няма да могат да контраатакуват, а от лятото - и да отблъскват руските атаки

09:03 | 10.02.24 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна е изправена пред критичен недостиг на артилерийски снаряди, след като от месеци САЩ не предоставят нова помощ на Киев, а Европейският съюз (ЕС) не може да увеличи производството и да осигури нужните количества, пише Financial Times. Пред изданието дипломат от НАТО коментира, че положението е по-тежко, отколкото украинците признават, и изстрелват едва около 1/3 от необходимото за опазване на позициите.

ЕС не успя да се справи с целта за доставка на 1 млн. 155 мм снаряда за периода март 2023 г. - март 2024 г. По време на посещение в Киев през изминалата седмица Върховният представител по въпросите на външната политика на ЕК Жозеп Барел съобщи на украинския президент Володимир Зеленски нова цел - още 1 млн. до края на 2024 година, тоест общо 1,4 млн. снаряда с доставените досега.

Малко преди да направи този коментар Борел е получил писмо от военния министър на Украйна Рустем Умеров. "Старата максима все още е валидна - обикновено печели този, който има повече муниции", е написал той, посочва FT, след като се запознава с писмото.

В него Умеров признава, че абсолютният минимум за удържане на позициите е 6000 снаряда на ден, но украинците имат на разположение едва по 2000. В отговор руснаците изстрелват 10 000. И с всеки ден ситуацията само се влошава.

За критичната ситуация със снарядите през последните дни пишат и други западни издания. Според New York Times без доставките от САЩ Украйна ще може да удържи фронта само още няколко месеца и след това вероятно ще се стигне до каскаден срив. Още през следващия месец украинците ще започнат да изпитват трудности да организират контраатаки по места, а от началото на лятото вече ще изпитват затруднения и да отблъснат руските атаки.

Една от първите загуби заради липсата на снаряди ще е Авдиевка - градът вероятно ще падне до дни, прогнозира и The Telegraph. Позицията няма да е стратегическа, но ще има символно влияние за русаците - градът е прифронтова крепост още от 2014 година. От началото на октомври обаче руснаците съсредоточиха там своите основни части и защитата започна да се пропуква. Загубата ще има тежко отражение за украинците след две години на унищожителна война и на фона на намаляващата западна подкрепа.

Боевете вече се водят в покрайнините на града и кметът Виталий Барабаш отбеляза пред изданието, че ситуацията вече е критична. Според сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна в 716-я ден от началото на пълномащабната война Авдиевка остава най-горещата точка на фронтовата линия. Към 18 часа на 9 февруари са отблъснати близо 30 атаки в покрайнините на града, както и край околните населени места Новобахмутивка, Первомайско и Невелско.

Ситуацията е сериозна и в Купянско направление, където руснаците си върнаха част от загубените позици и държат под контрол към 15% от Синкивка. Активизират се действията на руснаците и край Бахмут, където има отблъснати почти 20 атаки - край Бохданивка, Ивановско и Клищиевка. По останалите точки на фронта се водят позиционни боеве.

"САЩ ни помогнаха да устоим в критичен момент. Днес ситуацията на фронта не е по-проста", коментира във вечерното си обръщение и президентът Володимир Зеленски. В Киев на посещение са представители на двете партии в Конгреса на САЩ, с които са дискутирани доставките на снаряди, ракети за противовъздушна защита, както и далекобойни ракети ATACMS, стана ясно още от думите на държавния глава.

По-рано той награди и вече бившия главнокомандващ на ВСУ ген. Валерий Залужний и ръководителя на военното разузнаване ген. Кирило Буданов с орден "Златно сърце" и званието "Герой на Украйна".

Снимка: President.gov.ua Снимка: President.gov.ua

Смяната на ръководството на армията получи неочаквана подкрепа от един от опозиционните журналисти в Украйна - Юрий Бутусов, който е в Авдиевка. Веднага след освобождаването на Залужний той призна, че новите назначения изглеждат "обнадеждаващо". "Този списък ми харесва", допълни Бутусов, отбелязвайки, че познава всеки един лично от бойното поле. Те са хора с боен опит и авторитет не само в сред своите, но и в цялата армия, каза журналистът, който е един от основните критици на президента Володимир Зеленски още преди началото на войната.

Очакванията са, че новото ръководство на ВСУ ще успее да реорганизира армията, така че да бъдат попълнени загуби и без да се налага непопулярната мобилизация на 500 хил. души, искана от ген. Залужний. Имаме близо 1 млн. души в армията, а малцина са на предна линия на фронта, коментира при освобождаването на Залужний украинският държавен глава, подчертавайки, че чака нов подход за организацията и ротацията на военните.

Анализатори отбелязват, че основните проблеми на фронта за украинците са два - липсата на артилерийски снаряди и на хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 10.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 2
Ndvrts
преди 2 месеца
Невъзможно, зе произвежда по 100 000 дроня на месец. зе йеба макята на руския морски флот .зе се дави докато върти минюги на урсул фондер ***. зе вече не е любимец на дядо педофилио..... зе за маааалко да си върне окупираните територии, контраофанзивата тепърва започва, трепери земята под стъпките на зе .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 3
Гошогошев
преди 2 месеца
До: Tikva007"Всички са се вперили в положението в Русия, което напук се оказа по-добро, отколкото руснаците признават." Асъл така излезе Между другото чета че нещо BASF вместо петрол глътнали вода ,ама то не били само BASF ами цялата немска икономика влела да се дави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Гошогошев
преди 2 месеца
До: pinoccioХа,ха Хареса ми тава за Клаузевиц Браво много остроумно се е получило хе хе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 7
Tikva007
преди 2 месеца
*FT: Положението със снарядите е по-лошо, отколкото украинците признават* - То и положението на цялата украйна е по-лошо, отколкото и украинците, че и съюзниците им признават, ама на кой му пука? Всички са се вперили в положението в Русия, което напук се оказа по-добро, отколкото руснаците признават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
4i4o_Pay
преди 2 месеца
До: pinoccioНе е Клуазевиц! Същият цитира Сун Дзъ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 9
pinoccio
преди 2 месеца
Могат по челния руски опит да ползват перални. Руснаците и досега воюват с виббратори, сешоари, микровълнови печки и напредват. Украинците им се присмиваха на ноухауто, но то работи. Още Клаузевиц е казал, че който включи пръв пералнята, той печели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 15
sssaaa
преди 2 месеца
Добре де снаряди нямат, но защо нямат хора, като според ежедневните сводки на Фекалната Зелка Русия губи над 1000 военни на ден и търпи огромни загуби спрямо Украинците при съотношение поне 1 към 5? Украйна събира вече даже Инвалиди, Жени и Студенти да воюват, сега намалят и възрастта за мобилизация от 25г на 23г, а Русия с една Мобилизация от 300к не се оплаква за липса на хора? Как става така, някой някъде лъже, кой ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 11
0pk
преди 2 месеца
Някой да се е съмнявал, че няма да се стигне до такова положение? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още