IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна все още има с какво да изненада, Русия отново извърши масов обстрел с дронове

Русия има огромно предимство при използването на авиационни бомби

07:50 | 06.03.24 г. 6
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov, Bloomberg

Украйна има в запас няколко изненади, които могат да ѝ донесат победа на бойното поле, смята говорителят на американския Държавен департамент Матю Милър. В дневния брифинг на институцията той не навлезе в подробности, но посочи като пример потапянето на кораба "Сергей Котов" в нощта срещу 5 март.

От украинското военно разузнаване съобщиха, че корабът е потопен с украинската разработка дронове "Магура V5", а на борда му се е намирал хеликоптер, готвещ се за бойно дежурство. Корабът беше един от най-новите в състава на Черноморския флот на Русия и потъна край Керченския пролив. Това е третият потопен руски боен кораб от началото на годината - след "Ивановец" и "Цезар Куников", унищожени  през февруари.

За двете години война Украйна унищожи около 30% от военните кораби на Русия и ги принуди да се изтеглят от Крим към руските пристанища.

Украинският президент Володимир Зеленски никога не е искал западни войски в помощ на Украйна, коментира координаторът на Съвета за сигурност на САЩ Джон Кърби. "Той никога не е молил чужди войски да воюват за неговата държава, просто иска да му бъдат предоставени инструменти и възможности", допълни той.

Позицията на САЩ по казуса е, че няма да бъдат изпращани американски военни в Украйна, потвърди още Кърби. Коментарът му е продължение на изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че не бива да се изключва възможността Западът да изпрати войски в Украйна.

Тези думи предизвикаха остри критики дори от страна на съюзниците, но Франция е категорична, че обмисля вариант нейни спецчасти и други подразделения да влязат в Украйна. Те обаче няма да участват в бойни действия, а ще помагат за хуманитарни мисии, разминиране на регионите и т.н. Няколко страни - Литва, Канада, Естония, Нидерландия и Чехия, също са готови да обсъдят подобна идея.

Русия извърши нов масиран обстрел с дронове над Украйна

В ранните часове на 6 март Русия извърши нов масиран обстрел с дронове над Украйна. От ВВС на Украйна съобщават за унищожени 38 от изстреляни 42 дрона. Под обстрел за поредна нощ беше Одеса, както и Херсонска област, но също и централните и западните части на страната - към Ровно, Тернополска, Хмелницка и Житомирска област. Информацията за попадения още се уточнява.

Във вторник украинските военни свалиха 18 дрона над Одеска област от изстреляните 22 дрона. Сред целите отново е пристанищната инфраструктура в региона, използвана от новия търговски път, създаден от Украйна. През него от август 2023 година досега са изнесени повече от 30 млн. тона товари.

Министерството на отбраната на Русия съобщава за отблъсната атака с дронове над Воронежка област тази сутрин. В социалните мрежи се появиха видеа с поразена петролна база в град Анна в тази област. От публикации е видно още, че под атака е било още и военното летище "Балтимор", но дроновете са свалени преди да достигнат целта си. В Курска област има попадения в района на минно-обогатителен комбинат.

Русия има огромно предимство при използването на авиационни бомби

Превземането на Авдиевка в средата на февруари показа едно - Русия има огромно предимство при авиационните бомби и именно те помогнаха за превземането на града, който беше крепост за украинската армия още от 2014 г. Военни от Трета щурмова бригада съобщиха, че тези бомби са в състояние да унищожат всяко укрепление.

Според военния анализатор на Forbes Дейвид Акс Русия има възможност да изстрелва стотици авиационни бомби на ден, докато Украйна си позволява едва по няколко.

Страната получи първата пратка от 50 френски авиационни бомби Hammer през януари. Едва преди дни имаше сведения, че вече ги използва на бойното поле, макар да не е много ясно как, пише изданието. Вероятно бомбите с GPS-насочване и обхват от 40 км се изстрелват от пригодени за целта Су-27 и МиГ-29, които са на въоръжение в украинските ВВС.

Авиационните бомби са използвани за удар по Козачи Лахери (на левия бряг на Днепър, в близост до Кринки).

Украйна получи и една партида от американските авиационни бомби JDAM, но след блокирането на помощта от САЩ от октомври 2023 г. доставките бяха прекратени.

След окупирането на Авдиевка на 17 февруари Украйна свали 15 руски бойни самолета и обстрелът с авиационни бомби намаля, сочат данните на Въоръжените сили на Украйна.

Украйна опитва да забави руския щурм около Авдиевка

Руските войски продължават атаките си в покрайнините на Авдиевка, но без данни за напредък в последното денонощие. Украйна укрепва своите защитни линии, макар и военните да получиха множество критики, че са закъснели или не са се справили добре с тази дейност. Активни остават боевете около Бердичи, Орливка и Тоненка, както и на югозапад от града - в посока към Первомайске и Невелске. Руски военни кореспонденти съобщават, че украинците опитват да забавят настъплението, въпреки че руската бойна авиация нанася по повече от 100 удара на ден по позициите около града.

В сводката на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 741-я ден от началото на пълномащабната война се отбелязват отблъснати 23 атаки около Авдиевка. Най-горещата точка обаче е Новопавливка, където има отбити 39 атаки около районите на Хеорхивка, Новомихайливка, Краснохоривка и Пречистивка.

Позиционни остават битките около останалите части на фронтовата линия. През изминалото денонощие е имало 86 директни бойни сблъсъка като под артилерийски и минометен обстрел са повече от 140 града в близост до фронтовата линия.

Международният наказателен съд издаде заповед за арест на двама руски офицери

Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на двама висши руски офицери по обвинения за военни престъпления в Украйна, свързани с масовите ракетни обстрели през миналата зима. Институцията издирва генерал Сергей Кобилаш, който е ръководил стратегическата авиация на Русия и адмирал Виктор Соколов, командвал Черноморския флот. "Това са престъпления - руски военни престъпления и престъпления срещу човечеството", отбеляза украинският президент Володимир Зеленски във вечерното си обръщение и изрази своята увереност, че ще има справедливост за Украйна, украинците и международната общност.

През миналия март институцията издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради депортирането на украински деца.

Войната е унищожила или повредила 945 паметника на културата в Украйна

За две години война в Украйна са унищожени или повредени 945 паметника на културното наследство, сочат разчети на Министерството на кутурата и информационната политика на страната. Най-засегнати са областите Харков (235), Донецк (128), Одеса (119) и Херсон (116).

По данни на проекта UA War Infographics, проект, борещ се срещу дезинформацията, щетите върху инфраструктурата от войната са най-сериозни именно в тези области. От началото на войната разрушенията на инфраструктурата възлизат на 153 млрд. долара, от които в Донецка област се оценяват на 38,7 млрд. долара, а в Харковска - на 27,8 млрд. долара.

Според данните на експертите разрушенията в Луганска област възлизат на 17,8 млрд. долара, в Запорожка - на 13,5 млрд. долара, а в Херсонска област - на 12,6 млрд. долара. От регулярните обстрели сериозни са щетите и в столицата Киев (2,2 млрд. долара) и в цялата Киевска област (11,2 млрд. долара).

На този фон в западните части на страната щетите по инфраструктурата са минимални, като в две области - Тернополска и Черновицка, дори не са регистрирани щети по инфраструктурата в резултат от бойните действия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:21 | 06.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
0pk
преди 2 месеца
До: doba след "все още" идва "почти няма", а накрая - "последния да не гаси тока, руснаците вече го направиха" :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
doba
преди 2 месеца
Тъй-тъй. А след 'все още' какво следва?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 18
khao
преди 2 месеца
До: Tikva007 не е "тайна" само за лъжец като теб :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 15
aldy
преди 2 месеца
Докато Путин се води по акъла на т.н. елит, СВО ще продължава по този *** начин. Русия отдавна трябваше да отговори на наглостите на наглосаксите, но докато не започне да отговаря подобаващо на наглеците, може и удари с ТЯО да получи. И да не отговори и на тях. До там я докараха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 11
Tikva007
преди 2 месеца
*Украйна все още има с какво да изненада* - украйна е ясна, тя в този си вид и състояние е проект на САЩ. От тази безспорна гледна точка, по-интересното е, с какво могат САЩ да изненадат. Подобни въпроси изникват след вчерашната оставка на Виктория Нюланд, която, не е тайна за никого, че беше архитект и главен идеолог на терен, лично отговорна за и нещо като CEO на проекта *Анти-Русия* в украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 6
Vayk__
преди 2 месеца
Украйна не изненадва с нищо, но западните оръжия ДА, най вече ракетите, тъйкато пробиват ПВО защитата на руснаците! Танковете не изненадаха с нищо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още