IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия все по-често използва нови ракетни системи срещу Украйна

Украйна изгражда мрежа за радиоелектронна борба, чрез която намали използваните муниции за ПВО

08:17 | 14.02.24 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

В последните седмици Русия започна да използва все по-често нови ракетни системи срещу Украйна, но тяхната голяма ефективност на този етап изглежда донякъде преувеличена, пише в анализ украинското издание Defense Express. След атаката на 7 февруари се заговори, че срещу столицата Киев е изпратена свръхзвукова ракета "Циркон" и няколко дни по-късно властите потвърдиха този факт, макар и да се смята, че тя не е постигнала свръхзвукова скорост.

Вероятно ракетата е изстреляна от комплекс "Оникс" на територията на Крим.

Освен това руските военни използват още ракети Х-69 и "Гром Э1", както и различни ракети от Северна Корея. Х-69 е следващото поколение ракети - след Х-59, и е разработена за използване от тактически самолети - по план от Су-57, но вероятно в последния обстрел срещу Украйна е изстреляна от Су-34. Според анализаторите този тип ракета е аналог на западните Storm Shadow и Scalp.

Единични са ударите с "Гром - Э1" и вероятно причината за това е прекалено високата им цена. Обсегът им на действие е 120 км при достигната височина на полета от 12 км.

Отговорът на Украйна на новите ракети са разработки на дронове, включително и с реактивен двигател и обхват на действие до 300 км. В страната се подготвя и масово производство на аналог на руския "Ланцет" с далекобойност от 40 км. Повечето дронове, използвани на бойното поле в момента, са с обхват на действие от 20 км, което ги прави ефективни само при близки боеве.

Демократите настояват Камарата да започне веднага работа за помощта за Украйна

Камарата на представителите трябва веднага да започне работата по проекта за отпускане на военна помощ за Украйна, Израел и Тайван, одобрена вече от Сената, настояват демократите. Хаким Джефрис коментира по време на брифинг, че може да събере 300 подписа - на републиканци и демократи, за да придвижи предложението, касаещо националната сигурност на САЩ, напред веднага.

В долната камара на Конгреса има 435 места, като малко над половината в момента се контролират от републиканците. Председателят на институцията републиканецът Майк Джонсън на този етап не планира да вкара пакета за обсъждане, но правилата предвиждат, че членовете на Камарата могат да съберат подписка и да преодолеят това негово своеобразно "вето". 

Ако действително Джефрис успее да събере 300 гласа, каквито заяви, че може да направи, това би означавало и сериозно разцепление в редиците на републиканците. Военната помощ премина през Сената, къде мнозинство имат демократите, но с гласовете и на двете партии. "За" гласуваха 70 души в 100-местния Сенат.

Целият свят чака САЩ да продължи да защитава живота и свободата и това дава мотивация, коментира украинският президент Володимир Зеленски след решението на Сената за военната помощ за Украйна, Израел и Тайван. "Очакваме също толкова силен избор и решение", допълни той по повод следваща стъпка - гласуването в Камарата на представителите.

По-късно днес (14 февруари) се очаква и поредната среща на министрите на отбраната на НАТО, свързана с Украйна - т.нар. формат Рамщайн. В дневния ред е графикът за доставки на самолетите F-16, които Киев очаква през пролетта.

Украйна изгражда мрежа за радиоелектронна борба с дронове

Украйна изгражда мрежа за радиоелектронна борба, чрез която намали използваните муниции за системите за противовъздушна отбрана (ПВО) при атаките с дронове. От 21 декември до средата на февруари Русия е извършила повече от 3700 атаки с дронове по територията на Украйна, пише Forbes. Има данни, че мрежата вече работи - от ВВС на Украйна на няколко пъти съобщават, че дронове и ракети не достигат своите цели, но и не са унищожени от ПВО.

Щитът, наречен "Покрова", блокира сигналите на навигационните системи (включително GPS и руската ГЛОНАСС), чрез шум, който отклонява дроновете от целите им. Подбни системи се използват активно в Русия, посочва Forbes. Системата изисква перфектна синхронизация на работата на радарите, което не е новост за украинците, които управляват система за ПВО, съставена от много различни части - и западни, и съветски.

Използваните от Русия бойни дронове - Shahed, имат много добра защита срещу средства за радиоелектронна борба. Отделно те са снабдени и с руската "Комета - М" - антена, която на свой ред прихваща и блокира сигналите на средствата за радиоелектронна борба. Комбинацията прави иранските дронове трудна мишена, но украинските инженери опитват да намерят решение, анализирайки останките от дроновете.

Тази мрежа може да намери уязвимостта на дроновете, но в същото време руските балистични ракети не разчитат на сателитните сигнали за насочване.

Прекъснати ли са линии за снабдяване на Авдиевка?

Руски военни кореспонденти съобщават, че една от линиите за снабдяване на Авдиевка е поставена под огневи контрол, което още повече влошава ситуацията в града. В същото време украинският президент Володимир Зеленски съобщи в своето вечерно обръщение за 720-я ден от началото на пълномащабната война, че горещите точки - Авдиевка, Купянск и Лиман, са били посетени от новия главнокомандващ ген. Олександър Сирский и министъра на отбраната Рустем Умеров. "Решават се проблемите  - комплектоване на подразделениетя, укрепване и управление", каза той.

Видеа показват, че действително части от 3-та десантно-щурмова бригада са насочени към Авдиевка, а Зеленски посочи, че се извършват и доставки на дронове и средства за радиоелектронна борба към украинските позиции.

Геолокализирани данни показват, че боевете се водят в рамките на града. Данните на Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна показват отблъснати 20 атаки в уличните боеве и 4 в покрайнините на Авдиевка. Ръководителят на Таврийското направление ген. Олександър Тарнавский съобщава за активизиране на артилерийския и въздушния обстрел към града.

Украинците успяват да удържат позициите си около Маринка и има отблъснати 27 атаки към Хеорхиевка, Победа и Новомихайловка.

Това са най-горещите точки на фронта, като през изминалото денонощие има 71 директни бойни сблъсъка. Под артилерийски обстрел са над 100 населени места. Като цяло по останалите фронтове се водят позиционни битки, в които известно преимущство имат руските части. Украинците потвърждават за напредък на руснаците около Бохданивка, но не и твърдението на руски военни кореспонденти за сериозен напредък към Часов Яр.

Публикации в социалните мрежи съобщават за още един потопен руски кораб край Крим

В сутрешните часове на 14 февруари има взривове и "нещо гори в морето" край Крим, сочат съобщения  в социалните мрежи. Според публикациите поразен е руски десантен кораб. Според информация на "Украинская правда" потопен е десантният кораб "Цезар Куников".

Министерството на отбраната на Русия съобщи за унищожени шест дрона над Черно море, както и летящи към Белгородска и Воронежка област.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Alex Silver
преди 2 месеца
макар и да се смята, че тя не е постигнала свръхзвукова скорост === След тази мъдра мисла просто спрях да чета. Смятало се, молам ви се, че хиперзвукова ракета, развиваща 11 000 км в час не могла да надмине дори 1100 км в час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 2
Ndvrts
преди 2 месеца
Абе някой да ме светне , как тъй зйе сваля всички шахеди , пък следващия момент били много трудни за прихващане. Свалят по 3000 от изстреляни 2500, почнаха ли да валят дронове към руската федерация ? Щото по груби сметки трябва да имат 1.5 милиона дроня.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 8
khao
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka даа, знам че сте такива... нали ти ви го повтарям от години, имбеццил! :))))) .. мерси за самопризнанието!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 6
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Кух, Много сме смели, знаещи и можещи ама само зад клавиатурата? Нали гусин НЕфел прос?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 18
khao
преди 2 месеца
До: Ckъcaнa_Ушaнka от просссти копейки, акъл не искам!... както написах в предишния пост, първо трябва да го имаш и после да го даваш! ти трябва да ме слушаш и да си водиш записки, проззз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 18 rate down comment 5
sssaaa
преди 2 месеца
А бе къде е Фекалната Зелка, няма го вече 2 седмици и ми липсват вицовете му. Дали Дезертира към Сашово, отиде да помага на Украинците и изчезна безследно или просто са го баннали от сайта за поредицата му от лъжи ежедневно? Дано не са го компостирали в Украйна редом с ежедневните 1000 черни чувала на ден. Заслужава нещо по-добро - трудов лагер до де си избистри мътеницата в главата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 10
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 2 месеца
До: Кух, Скъсаният почна да пише вече по-прилично. А ти кога започваш? А глуууповат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 10 rate down comment 3
0pk
преди 2 месеца
Ем ади разкажете кой какви поръчки пое, че ми стана интересно. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 29
khao
преди 2 месеца
До: sssaaa глуууповат, не сте приели нови поръчки защото не е имало такива... хахахаха! Айде първо демокрацията и свободното изказване стъпи в Русия и чак тогава може да я изнасяте п освета! Как ще въведете нещо в Украйна което никога не го е имало в русия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 18 rate down comment 8
sssaaa
преди 2 месеца
До: Скъсана_Ушанка, Не случайно не приеха нови поръчки Рашките, понеже им трябват за ДЕМИЛИТАЛИЗАЦИЯ, ДЕНАЦИСТИФИКАЦИЯ и връщане на ДЕМОКРАЦИЯТА и право на свободно мисленето в страната и наказване на Неблагодарното племе, което му позволиха да се самоуправлява, но то реши САЩ да го командва заради Финансирането им. Сега нито ще видят финансиране от САЩ и ЕС, след приключване на СВО, нито ще имат собствено независимо Племе. Украйна ще бъде разделена между съседите й, а Света ще бъде на 2 полюса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още