IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна има средства за ПВО до края на март, дронове отново атакуват петролни бази в Русия

ООН осъди провеждането на избори за руски президент в окупираните украински територии

08:27 | 16.03.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна има муниции за противовъздушна отбрана (ПВО), които да ѝ стигнат до края на месеца с темпото, с което се изразходват в момента, пише The Washington Post, позовавайки се на съобщения на украинските власти до западните партньори. След това Киев ще трябва да прави трудния избор да използва системите за ПВО в населените места или по критични точки на фронтовата линия.

В момента Украйна успява да свали четири от пет руски ракети, но след края на месеца това съотношение вероятно ще е една на всеки пет, пише още изданието.

Украйна има голяма успеваемост по отношение на дроновете и част от ракетите, които използва Русия. Страната обаче не може да противодейства на балистичните ракети, изстрелвани от близко разстояние - към Харков или Одеса, със системите, с които разполага в момента. На 6 март Одеса беше обстрелвана с балистични ракети и имаше попадения на няколкостотин метра от делегацията на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, който беше на посещение в града.

На 15 март Русия извърши поредния обстрел към Одеса с две ракети "Искандер - М" от окупирания Крим. При тази атака има много пострадали лекари и спасители, тъй като ударът с втората ракета е на същото място, но малко по-късно от първата. При атаката пострадаха 75 души, а 20 са загиналите.

Украинският президент Володимир Зеленски отбеляза в своето вечерно обръщение за 751-я ден от началото на пълномащабната война, че тези удари няма да останат ненаказани и по време на заседание на щаба му са обсъдени "уязвимите места" на руснаците, "където могат да бъдат причинени най-големи щети".

В сутрешните часове на 16 март в социалните мрежи се съобщава за нови удари с дронове по петролни бази в Самарска област. Поражения има по съоръжения на "Роснефт" в Новокуйбишевск, където се произвеждат моторни масла и добавки. Гори и рафинерия в Сизран, който е и център на тежкото машиностроене на Русия.

Това е поредната атака в рамките само на няколко дни по петролната индустрия на Русия. Според изчисленията на Bloomberg  капацитетът на страната за преработка на петрол е намалял с поне 12%. Цената на горивата в Русия тръгна нагоре въпреки ограниченията в износа, наложени от 1 март. От украинското военно разузнаване отбелязват, че съоръженията се ремонтират седмици наред и това забавя и доставките на горива за фронтовата линия.

Руското Министерство на отбраната съобщава за осем унищожени дрона над Курска и Белгородска област тази нощ. Украинските ВВС съобщават за свалени два от два изстреляни дрона в Харковска област.

Русия използва тактическите си резерви, за да противодейства на украинската защита

Русия използва тактически резерви, за да предотврати укрепването на защитната линия в Донецка област, пише украинският Център за стратегическа защита. Изпратени са части край Лиман, Бахмут, на запад и на югозапад в това направление. Край Новопавливка (района около Маринка, която беше превзета в края на 2023 година) са струпани 50 хил. руски военни, сочат данните на анализаторите. Това са "освободени" сили след падането на Авдиевка.

От Института за изучаване на войната (ISW) също потвърждават, че руснаците опитват да дестабилизират фронтовата линия, подготвяйки се за ново лятно настъпление. Успехът им зависи от доставките на оръжия за Украйна. С продължаване на темпото на настъплението Русия пречи на Украйна да изгради по-сериозни защитни линии в Източна Европа и преди Западът да изпрати нужната помощ за Киев.

Украинските части доказаха, че могат да спрат руското настъпление, ако имат достатъчно въоръжение на разположение, посочват още военните анализатори.

Данните на Въоръжените сили на Украйна показват, че най-горещите точки на фронтовата линия след кратко затишие отново са около Авдиевка, както и Новопавливка. Интензивни са бойните действия около Бердичи, Орливка и Тоненке (около Авдиевка), където са отблъснати 26 руски атаки. В района на Краснохоривка, Хеорхиевка и Новомихайловка са отблъснати 24 атаки, се казва в сводката за изминалото денонощие.

В направлението около Лиман руските сили извършват атаките си с подкрепата на бойна авиация.

Общо отбелязаните директни бойни сблъсъка са 78, а повече от 100 населени места са обстрелвани с артилерия и миномети.

ООН осъди провеждането на руските президентски избори на окупираните територии

Провеждането на избори на незаконно анексираните територии няма правна сила, коментира генералният секретар на ООН Антониу Гутериш по повод провеждането на избори за президент на Русия в окупираните територии на Украйна.

"ООН остава непоколебимо ангажирана със суверенитета, независимостта, единството и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, в съответствие със съответните резолюции на Общото събрание", се казва още в изявление на говорител на организацията, цитирано от Ройтерс.

Г-7 предупреди Иран да не изпраща балистични ракети на Русия

Страните от Г-7 се подготвят да наложат сериозни нови санкции срещу Иран, за да предотвратят предоставянето на балистични ракети на Русия, пише Le Monde. Според изданието една от възможните мерки е забрана за полети на Iran Air в Европа.

Според изданието няма доказателства, че Иран планира предоставянето на балистични ракети или свързани с тях технологии на Русия. Източници в американското разузнаване обаче предупреждат за такава възможност. Затягането на санкции беше дискутирано за първи път, когато Иран предостави бойни дронове на Русия в края на 2022 г.

Според публикации в Ройтерс през февруари Иран е предоставил 400 балистични ракети на Русия, но украинското военно разузнаване не потвърди тази информация. Москва обаче вече използва срещу Украйна, в Харков, севернокорейски балистични ракети.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:27 | 16.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още