fallback

Кремъл най-накрая нарече войната война

Целта ни е да освободим окупирани от Украйна руски територии, казва говорителят на руския президент

13:43 | 22.03.24 г. 9

Русия се намира в състояние на война, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за руското издание "Аргументи и факти". Освен че за първи път призна официално, че "специалната военна операция" е всъщност война, Песков обясни и целите на Русия в нея - унищожаването на Украйна.

Според него не може да съществува държава до границите на Русия, която заплашва териториалната ѝ цялост. Той посочи, че Киев трябва да се изтегли от окупираните Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

Според данни на украинския Център за отбранителни стратегии Русия има контрол над 98% от територията на Луганска област и до 70% от останалите три украински области. Въпреки това руският президент Владимир Путин ги анексира през септември 2022 г.

Крим е окупиран от 2014 година.

Песков даде още малко обяснения за своите думи по време на брифинг в Кремъл, предаде РИА Новости.

"Правният статут на "специалната военна операция" де юре не се променя, но де факто се превръща във война на фона на по-голямата въвлеченост на Запада в конфликта", каза той. Русия трябва да освободи териториите си, да отблъсне врага - това са военни действия, каза говорителят на Кремъл.

По време на брифинга той критикува решението на ЕС да използва печалбите от замразените руски активи за Украйна, отбелязвайки, че тези пари си имат собственици. Според него от европейските санкции върху вноса на зърно от Русия ще пострадат европейските потребители, а Русия има алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:44 | 22.03.24 г.
fallback
Още от Политика виж още