IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин вече няма опозиция и само срив на петролните пазари може да го спре

Русия печели войната на изтощение, а Западът изглежда още не може да се реши да ограничи истински приходите на Кремъл

11:39 | 20.03.24 г. 7
Снимка: БГНЕС/EPA/SERGEI ILNITSKY
Снимка: БГНЕС/EPA/SERGEI ILNITSKY

Русия печели войната на изтощение с Украйна и основната причина за това са приходите, които страната печели от търговия с енергоресурси, пише в анализ колумнистът на Ройтерс Хюго Диксън. Руската икономика вече е на военни релси и записва толкова силен ръст, че е напът да прегрее. Икономиката записа ръст от 3,6% през 2023 година - повече от всеки съюзник на Украйна на Запад. Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) сочат, че през 2024 година ръстът ще бъде от 2,6%, а през 2025 година - 1,1%.

Но това не е устойчив ръст - икономиката не произвежда нищо, което може да бъде потребено от обикновените граждани, а основно танкове, ракети и снаряди. Разходите за отбрана се утроиха за годините на войната и в бюджета за тази година са предвидени почти 11 трилиона рубли (почти 120 млрд. долара) за отбрана. Това обаче означава по-малко пари за социални разходи.

Руските граждани плащат за войната и през фонда за благосъстояние, където се намират резервите "за черни дни" на държавата. Сега през него се покрива бюджетният дефицит, който през 2023 година достигна 3,7% от брутния вътрешен продукт. За две години средствата в него намаляха наполовина и сега са само 2,7% от БВП.

Инфлацията стабилно остава над нивата от 4%, желани от централната банка, и достига 7,7% през февруари, което налага и повишаване на основната лихва до 16%. Гуверньорът Елвира Набиулина вече коментира, че високите лихви ще продължат "дълго време". Правителството въведе и капиталов контрол, за да подкрепи курса на рублата.

След изборите се чака увеличаване на данъците, за да бъдат събрани допълнителни средства в подкрепа на бюджета и макар това действие да не е особено популярно, в Русия вече няма опозиция, която да оглави някакъв протест.

Или казано накратко - по един или друг начин, войната харчи невоенните средства на Русия на фона на висока инфлация, растящи данъци, орязване на социални разходи и високи лихвени проценти.

В дългосрочен аспект руската икономика ще търпи още загуби от факта, че Западът не споделя иновативни технологии, продуктивността на труда намалява (с 3,6% през 2022 година), а инвестициите през първата година от войната се свиват до 19,7% от БВП, спрямо 21,4% през 2017 г.

Трябва да се отчетат и 315 хил. загинали или ранени руски военни (по данни на американското разузнаване, докато според Киев жертвите (загинали и тежко ранени) са повече от 400 хил. - бел. ред.), както и над 800 хил. бежанци - несъгласни с политиката на Кремъл или нежелаещи да бъдат мобилизирани за войната в Украйна - основно млади и образовани хора. Това също обещава сериозни проблеми за икономиката в дългосрочен план.

Но всички тези проблеми нямат никакво значение за управляващите, докато имат достатъчно средства, продавайки енергоресурси. Съюзниците на Украйна наложиха петролно ембарго, а Европа ограничи значително покупката на руски газ. И макар и намалени - балансът по текущата сметка още е положителен в размер на 51 млрд. долара през 2023 г. спрямо 238 млрд. долара година по-рано, като приходите от петрол все още поддържат машината на руския президент Владимир Путин.

Според анализатори единственият вариант за промяна е приходите да намалеят дотолкова, че балансът да стане отрицателен. Ако съдим по сегашното състояние, приходите от износа на Русия трябва да намалеят с около 80 млрд. долара (защото Русия може да намали още стойността на вноса). Това ще накара Кремъл да предприеме извънредни мерки за стабилизиране на икономиката.

Джейкъб Нел от Киевското училище по икономика дава примерно предложение как може да стане това - ако Русия получава не повече от 50 долара за барел петрол и ако бъде забранен вносът на торове и метали, както и да се затегне вносът на природен газ, което би довело до общо 30 млрд. долара по-малко приходи в хазната.

Това обаче е по-лесно да се каже, отколкото да се приложи, пише още Хюго Диксън. Страните от Г-7 наложиха таван върху цената на петрола от 60 долара за барел, но руските сортове се търгуват за около 70 долара за барел, тоест с 14-15 долара под цената на сорта Брент.

Русия успява да заобиколи тази санкция много лесно - използвайки своята флотилия, за да превозва петрол.

Но нещата ще стоят по друг начин, ако петролните пазари се сринат и тогава Москва ще продава под нивото от 60 долара, а защо не и под 50 долара за барел.

Друг вариант е Индия да спре да купува руски петрол, или да плаща до тавана на цената. Проблемът тук е, че Русия може да откаже да продава петрол, което ще доведе до съществен скок на цената и от този ход ще пострада и Индия, и съюзниците на Украйна.

Засега Западът няма особено желание да ограничи истински приходите за Русия, а докато това не стане, Путин няма финансова причина да спре да воюва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 20.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Alex Silver
преди 1 месец
Мдааам, опозиция са само тези, които се финансират от шорош, нпо-та, америки за и против, минали са подготовка и обучение ТАМ и се поддържат всячески от съответните дипломатически представителства. Всички други са фалшива опозиция, тайни и явни поддръжници на тиранят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 13
aldy
преди 1 месец
Аре на пинизите на "РабДело". От къде Делянка да знае, че КПРФ е представена в Думата? Тя не се ли брои за опозиция? Зюганов да не е умрял или отровен с вездесъщия "новичок"? Яд ли ви е, че няма американски или европейски "лидер" с такава поддръжка от населението? При това Путин не е издигнат от никоя партия. Това не говори нищо, нъл тъй? Продължавайте да се самозалъгвате със собствената си безумна пропаганда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 19
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 как ще я видят? ... като погледнат през гръбния ти отвор се вижда слънцето :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 24
Tikva007
преди 1 месец
*Русия печели войната на изтощение с Украйна и основната причина за това са приходите, които страната печели от търговия с енергоресурси* - Започнаха да се отварят очите на някои лемури, които ни убеждаваха като този отдолу, че е пийс ъф кейк да се събори Русия със санкции. Дано Путин им даде още три години, за да започнат да проглеждат и за другата истина, че ако наистина успеят да видят как Русия пада от санкциите, ще е последното, което ще видят преди ярката бяла светлина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 33 rate down comment 27
evlogi
преди 1 месец
Путин ще го спре това, което спря и Хитлер-всички демагози от този тип , когато прекалено дълго се застоят на власт, заобиколени от гъ.зол.изци и подмазвачи,рано или късно започват да вярват,че тяхната изкривена реалност е истинската.Оттам нататък е само въпрос на време да завлечат и себе си и държавата си на дъното...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още