IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кремъл най-накрая нарече войната война

Целта ни е да освободим окупирани от Украйна руски територии, казва говорителят на руския президент

13:43 | 22.03.24 г. 9
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Русия се намира в състояние на война, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за руското издание "Аргументи и факти". Освен че за първи път призна официално, че "специалната военна операция" е всъщност война, Песков обясни и целите на Русия в нея - унищожаването на Украйна.

Според него не може да съществува държава до границите на Русия, която заплашва териториалната ѝ цялост. Той посочи, че Киев трябва да се изтегли от окупираните Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област.

Според данни на украинския Център за отбранителни стратегии Русия има контрол над 98% от територията на Луганска област и до 70% от останалите три украински области. Въпреки това руският президент Владимир Путин ги анексира през септември 2022 г.

Крим е окупиран от 2014 година.

Песков даде още малко обяснения за своите думи по време на брифинг в Кремъл, предаде РИА Новости.

"Правният статут на "специалната военна операция" де юре не се променя, но де факто се превръща във война на фона на по-голямата въвлеченост на Запада в конфликта", каза той. Русия трябва да освободи териториите си, да отблъсне врага - това са военни действия, каза говорителят на Кремъл.

По време на брифинга той критикува решението на ЕС да използва печалбите от замразените руски активи за Украйна, отбелязвайки, че тези пари си имат собственици. Според него от европейските санкции върху вноса на зърно от Русия ще пострадат европейските потребители, а Русия има алтернативи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 22.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 1 месец
До: Tikva007 хахахаха, по жааалък коментар не си писал... вербални квалификаци които вкарват в затвора за изреклите ги свободни руснаци, Сега стана вторичен въпрос,, а ще ги пуснете ли от затвора, а ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
penkiler1415
преди 1 месец
До: Tikva007 Война стана след като преизбраха Путин.Сега може да си мобилизира руснаците на воля ипда ги праща в месомелачката.Лош рейтинг би била преди изборите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 месец
*Кремъл най-накрая нарече войната война* - И какво променя това? Вербалните квалификации са в служба на вторични процеси главно с юридически детайли, като дипломация, външна търговия, икономика, туризъм, вътрешен ред и други. Иначе, както отдолу - дъвка за тъъппанари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
wart
преди 1 месец
Украйна като държава повече никога не трябва да съществува както беше преди 1917 година само област, но не и държава. В противен случай Западът винаги ще намери лицемери предатели и с тях ще създава постоянни провокации, подстрекателства, тероррorстически операции . Както и опасност за националната й безопасност - сегашният случай нападение и убиване на не вини граждани и разрушаване на болници , детски градини ,сгради - къщи, блокове на погранични Руски градове .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 14
khao
преди 1 месец
До: Lemon's после ще се окаже че няма нацисти, няма война с НАТО, че американците нямат нищо общо. Песков със всяко свое изкзване тропппа яко в усите на копейките :D:D ... глей, само най глуупавия се излъга да напише нещо, останалите мишшшкуват и бият минуси :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 20
Lemon's
преди 1 месец
Най-накрая си признаха, че не само е война, а е и завоевателна на чужди територии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 28
khao
преди 1 месец
истински циркови шууутове... средно лъжат около 2 години , преди да си признаят всичко! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 23
0pk
преди 1 месец
Дааа, война със кого? Ей на зелката сигурно е нарамил пушката и е отишъл да воюва, поради недостиг на украинци. Ушанката и той скоро не се е вясвал. Един по един - всички ероатлантисти отиват на фронта. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още