IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Не сме изправени пред конституционна криза

Какви са правомощията на правителството в оставка, коментират доц. Христо Христев и проф. Пламен Киров

14:48 | 29.03.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Когато всички кандидати откажат да бъдат назначени на поста на служебен премиер, ще попаднем в сложна ситуация, тъй като Конституцията не предвижда какво се случва. Ако се изчерпи кръгът от лица, правителството на Денков ще продължи да изпълнява тези функции, коментира пред Bulgaria ON AIR доц. Христо Христев, адвокат и преподавател в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той е категоричен, че страната ни не е изправена пред конституционна криза и държавният глава провежда разговори с всички потенциални кандидати за поста на служебен премиер.

"Няма как да излъчим една от основните институции в правен вакуум и без съответните разпоредби в Конституцията. Бях скептик към тази формула – всички те могат да откажат. Не мога да кажа защо беше подценена тази възможна хипотеза", подчерта доц. Христев.

Според него за измененията в уредбата на служебно правителство е имало обективни причини. Доц. Христев посочи, че никъде в Конституцията не пише, че членовете не могат да бъдат членове на политически партии и напомни, че в предишни кабинети назначенията на президента Радев не са били само надпартийни.

До назначаването на нов служебен кабинет правителството в оставка ще продължи да изпълнява дадените му от закона правомощия. „Президентът не може да назначи правителство по правила, които ги няма в Конституцията“, категоричен е доц. Христев. И прогнозира, че все пак ще се намери някой от списъка, който да се съгласи да бъде служебен премиер.

„Може би това ще е някой от зам.-председателите на Сметната палата“, допусна той.

Според бившия конституционен съдия и преподавател по конституционно право проф. Пламен Киров две са възможностите за бъдещ служебен премиер. По думите му, по метода на изключването, най-вероятно президентът ще се спре на един от двамата заместник-председатели на Сметната палата – Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров. Пред БНТ той обясни, че държавният глава може да откаже да назначи предложеното му правителство, без да нарушава Конституцията.

Проф. Киров обясни, че когато не се стигне съгласие да се формира правителство от парламента, президентът провежда консултации с парламентарните групи и започва процедура по назначаване на служебно правителство, и заедно с това насрочва нови избори.

Той не изключи ситуация, в която държавата да стигне до конституционна криза, но е оптимист, че „в конкретния случай ще излезем от тази ситуация“.

„Ще надделее някакъв разум, тъй като очевидно е, че има различни мнения по един конституционен текст“, коментира проф. Киров и отчете, че има проблем с него. Той напомни, че Конституцията трябва да бъде ясна и точна, за да може да бъде прилагана еднозначно.

Той обясни, че единствено Конституционният съд може да се произнесе по текстове на Конституцията и напомни, че се чакат негови решения по делата, свързани с евентуална противоконституционност на разпоредбите и измененията в нея.

Може ли да парламентът да промени закона за служебното правителство, което да ограничи правомощията му?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 29.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още