fallback

Украйна намали възрастта за мобилизиране до 25 години

Промяната отразява новите реалности във време на война, казва украинският президент Володимир Зеленски

19:07 | 02.04.24 г. 12
Автор - снимка
Създател

Украинският президент Володимир Зеленски е подписал указа за промяна в Закона за военната служба, с която се намалява на възрастта за мобилизация от 27 на 25 години, става ясно от публикация на сайта на Върховната Рада.

Промяната влиза в сила в деня след публикацията на указа.

Промяната в закона беше одобрена от украинските депутати още през май 2023 година, припомня украинската агенция "Униан". Тя беше поискана от Министерството на отбраната, но изрично беше посочено, че на този етап няма нужда да бъдат призовани на служба младежите под 27 години.

Украинците под 27 години и в момента можеха да служат в армията, но само по собствено желание, като доброволци. Военните можеха да извикат на служба и хора под тази възраст, ако те са военнозадължени.

Правилата предвиждат редица изключения от мобилизацията - например за студенти, или многодетни бащи и грижещи се хора с инвалидност.

Темата за мобилизацията в Украйна е широкодискутирана в последните месеци. Президентът Володимир Зеленски отбеляза преди време в интервю, че има доста "митове" около мобилизацията и реално тя тече непрекъснато от началото на пълномащабната война. Това, което се обсъжда, са промени в законите, приемани в мирно време и не отговарящи на реалността във време на война.

Той дълго време отказваше да се съобрази с искането на военните за намаляване на възрастта за мобилизация и искаше основанияда го направи. Според медийни публикации разногласията по темата са довели до смяната на главнокомандващия на Въоръжените сили на Украйна - не особено популярна мярка сред обеществото, особено в активната фаза на войната. Предишният главнокомандващ ген. Валерий Залужни коментираше, че на страната ще са нужни към 500 хил. войници, които да осигурят ротация, да попълнят резервите и да бъдат подготвени за офанзива през следващите месеци.

Според новия главнокомандващ ген. Олександър Сирский обаче ще са нужни по-малко - вероятно около 150 хил.- 200 хил. души.

Преди месец Зеленски за първи път обяви броя на загиналите украински войници от началото на войната - 31 хил., но отказа да съобщи колко са ранените и трайноинвалидизираните .

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 02.04.24 г.
fallback
Още от Политика виж още