IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата партия спечели изборите в Хърватия, но със слабо мнозинство

Резултатът може да диктува как ще се провеждат важните политики и отношенията с Европейския съюз

09:18 | 18.04.24 г.
Премиерът Андрей Планкович. Снимка: Andreea Campeanu/Getty Images
Премиерът Андрей Планкович. Снимка: Andreea Campeanu/Getty Images

Хърватската управляваща партия Хърватски демократичен съюз (ХДС) спечели парламентарните избори в страната, но с по-малко места от преди и без мнозинство, показват предварителните резултати.

ХДС печели 60 места в 151-местния парламент, показват резултатите от 94,4% от преброените избирателни секции, съобщава Ройтерс.

Коалиция, водена от опозиционната Социал-демократическа партия (СДП), се оказа втора с 42 места, а дясната „Отечествено движение“ е напът да стане трета с 14 места.

Вотът бе смятан за тест за популярността на премиера Андрей Пленкович и партията му ХДС, която доминира в политиката след обявяването на независимост на Хърватия от Югославия през 1991 г.

Резултатът може да диктува как ще се провеждат важните политики, включително отношението на хърватското правителство към конфликта в Украйна, и отношенията с Европейския съюз. Пленкович подкрепя Украйна, но опозицията – не.

Неубедителната победа вероятно ще постави началото на период на политическа нестабилност в страната членка на ЕС, тъй като основните партии се стремят да създадат съюзи с други фракции с различни политически възгледи.

"ХДС спечели парламентарни избори за трети пореден път. От утре ще преминем към осигуряване на парламентарното мнозинство, за да можем да съставим правителството", каза Пленкович след полунощ.

„Отечествено движение“ може да се окаже в позицията на кукловод, въпреки че публично не е обявявало коя партия – ако има такава – ще подкрепи.

ХДС се надяваше да се възползва от дългосрочната подкрепа, която има за наблюдение на присъединяването на Хърватия към ЕС, въвеждането на еврото и бума на туристите, посещаващи адриатическото крайбрежие.

Мнозина обаче са се уморили от партията и нейните многобройни скандали с подкупи, включително назначаването от Пленкович на държавен прокурор, известен с връзки с хора, замесени в корупционни сделки. Пленкович отрича да е извършил нарушение.

Опозиционната СДП се надяваше на по-добър резултат, каза нейният лидер Педя Гърбин.

"Не е свършило. Предстоят ни дни, седмици и може би месеци на разговори и те ще доведат до промяната, която ще направи Хърватия по-добро място. Ще започнем разговори от утре", каза той.

Държавната избирателна комисия съобщи, че избирателната активност в сряда е била 61,83%.

„Независимо от окончателното разпределение на местата, вероятно парламентът ще бъде по-фрагментиран и коалиционните преговори ще се проточат по-дълго“, коментира Марио Бикарски, анализатор за Източна и Централна Европа в компанията за разузнаване на рискове Verisk Maplecroft.

„Правителство на малцинството, ръководено от ХДС или СДП, би било още по-нестабилно и е малко вероятно да издържи пълния си мандат“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:18 | 18.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още