IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ блокираха резолюция за пълноправно членство на Палестина в ООН

Великобритания и Швейцария се въздържаха при гласуването в Съвета за сигурност, а останалите 12 страни членки бяха "за"

08:00 | 19.04.24 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

САЩ не позволиха на ООН да признае палестинска държава, като наложиха вето в Съвета за сигурност, отказвайки на палестинците пълноправно членство в световната организация, предава Ройтерс.

Те наложиха вето на проекторезолюция, която препоръчваше на 193-членното Общо събрание на ООН „Палестина да бъде приета като член“ на ООН. Великобритания и Швейцария се въздържаха, а останалите 12 страни членки на съвета бяха „за“.

„САЩ продължават силно да подкрепят решение с две държави. Този вот не отразява противопоставяне на палестинска държава, а е признание, че тя ще дойде само чрез преки преговори между страните“, заяви заместник-постоянният представител на САЩ в ООН Робърт Ууд на заседанието на съвета.

Палестинският президент Махмуд Абас осъди ветото на САЩ в изявление като „несправедливо, неетично и неоправдано“.

Палестинският посланик в ООН Рияд Мансур, който на моменти беше емоционален, каза пред съвета след гласуването: „Фактът, че тази резолюция не мина, няма да разбие волята ни и няма да съкруши решителността ни. Няма да спрем усилията си“.

Израелският външен министър Израел Кац изрази задоволство от ветото на САЩ.

Объщайки се към 12-те членки на съвета, които гласуваха в подкрепа на проекторезолюцията, постоянният представител на Израел в ООН Гилад Ердан заяви: „Това е много тъжно, защото вашият глас само ще засили още повече палестинското отхвърляне и ще направи мира почти невъзможен“.

В момента палестинците имат статут на наблюдател в ООН, фактическо признаване на държава, което беше предоставено от Общото събрание на ООН през 2012 г. Но кандидатура за пълноправно членство трябва да бъде одобрена от Съвета за сигурност, а после и от поне две трети от Общото събрание.

„Смятаме, че подобно признаване на палестинска държава не трябва да дойде в началото на нов процес, но то не трябва да бъде в самия край на процеса. Трябва да започнем с уреждането на непосредствената криза в Газа“, каза пред съвета постоянният представител на Великобритания в ООН Барбара Удуърд.

Съветът за сигурност на ООН отдавна утвърди визия за две държави, живеещи една до друга в сигурни и признати граници. Палестинците искат държава, обхващаща Западния бряг, Източен Йерусалим и ивицата Газа, цялата територия, завладяна от Израел през 1967 г.

Палестинската автономия начело с Абас упражнява ограничено самоуправление на Западния бряг. „Хамас“ я изтласка от власт в Газа през 2007 г.

Групировката осъди позицията на САЩ в изявление и призова международната общност да „подкрепи борбата на нашия палестински народ и тяхното законно право да решават съдбата си“.

„Ако не постигнем напредък към решение с две държави, това само ще засили несигурността и риска за стотици милиони хора в региона, които ще продължат да живеят под постоянна заплаха от насилие“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш пред съвета по-рано в четвъртък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:05 | 19.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
nikiangel
преди 1 седмица
Решение с отделна държава нищо няма да реши. Мразят се на религиозна основа, ще се бият докато не остане само единия. Иран като има държава да не би да се държат за ръцете с Израел и да пеят песни за мир?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още