IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна е фронтовата линия в много по-голям конфликт

Той противопоставя САЩ и техните съюзници на Русия, Китай, Иран и Северна Корея

15:26 | 23.04.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

След много месеци на спорове и колебания Камарата на представителите в американския Конгрес най-накрая се задейства. Гласуването във Вашингтон за предоставяне на нова военна помощ от 61 милиарда долара за Киев може да се окаже повратна точка във войната с Русия. Най-малкото ще държи Украйна в битката, пише главният външнополитически коментатор на Financial Times Гидиън Ракмън.

Руснаците ще продължат да се надяват, че ако Доналд Тръмп бъде избран за президент този ноември, този голям пакет американска военна помощ може да е последният. Но дори това може да не е фатално за украинската кауза. Военната индустрия на Европа се активизира със закъснение и ще бъде в по-добра позиция да снабдява Украйна през 2025 г.

Гласуването за предоставяне на допълнителни пари за Украйна премина през Камарата, заедно с отделни гласувания за предоставяне на значителна помощ за Израел и Тайван. Заедно те предлагат ясна представа за това как Америка – и нейните ключови съюзници в Европа и Азия – сега виждат света.

Общо всички тези пари са предназначени да отблъснат четири държави, които генерал Крис Каволи, командир на американските сили в Европа, описва като „ос от противници“: Русия, Китай, Иран и Северна Корея.

Говоренето за една ос връща неприятните спомени от 2002 г. и „оста на злото“ на Джордж Буш-младши, която сериозно преувеличи връзките между Ирак, Иран и Северна Корея. Но две десетилетия по-късно има много по-твърди доказателства за сериозно военно сътрудничество между Москва, Пекин, Техеран и Пхенян.

САЩ обвиняват Китай, че доставя на Русия двигатели за дронове, машини за крилати ракети и друга военна помощ. Режимите в Пхенян и Техеран се превърнаха в жизненоважни доставчици на оръжия за Москва. Китай също така наскоро афишира своето „дълбоко приятелство“ със Северна Корея и изпрати много високопоставен представител в Пхенян за разговори.

Докато тези четири автокрации се сближават, демократичните съюзници на Америка също затягат връзките си. Във Вашингтон САЩ и Япония наскоро обявиха набор от нови споразумения, които ще издигнат партньорството им в областта на сигурността на ново ниво. Южна Корея също е основен доставчик на оръжия за Украйна.

„Западният алианс“ сега в действителност е глобална мрежа от съюзници, които виждат себе си ангажирани в поредица от свързани регионални конфликти. Русия е основният противник в Европа. Иран е най-подриващата сила в Близкия изток. Северна Корея е постоянна опасност в Азия. Поведението и реториката на Китай стават все по-агресивни и той може да мобилизира ресурси, които не са достъпни за Москва или Техеран.

Разбира се, остават важни разлики между тези страни. Русия, Иран и Северна Корея се третират като държави парии от САЩ и техните съюзници. За разлика от тях, Китай остава основен търговски партньор на всички страни от „глобалния запад“.

Във Вашингтон и Токио обаче действащото предположение е, че в дългосрочен план Си Дзинпин е също толкова решен, колкото Владимир Путин или аятолах Али Хаменей, да преобърне настоящия световен ред. Японците, както и американците, смятат, че това, което се случва в Украйна, ще има жизненоважно значение за онова, което ще се случи в Индо-Тихоокеанския регион.

Следователно САЩ и техните съюзници смятат, че играят в защита, като подкрепят страни, които са на огневата линия срещу оста на противниците - преди всичко Украйна, Израел и Тайван.

Засилването на военната подкрепа за тези страни получи критики от целия политически спектър в САЩ. Изолационисткото крило в десницата остава силно против подпомагането на Украйна, а пък прогресивното такова в левицата обвинява страната, че подкрепя израелския „геноцид“ в Газа.

Някои от тези, които подкрепят стремежа за защита на настоящата глобална властова структура, имат резерви към стратегията. Покойният Хенри Кисинджър беше загрижен, че американската подкрепа за Украйна тласка Русия в обятията на Китай. Други смятат, че на Америка просто ѝ липсват военни и икономически ресурси, за да води противопоставянето срещу противниците в Азия, Европа и Близкия изток едновременно.

Може да има доза истина в това. Старши сътрудник от администрацията на Байдън признава, че „в момента сме доста натоварени“. Но американците и техните съюзници знаят, че противниците им имат огромни трудности. Русия даде стотици хиляди жертви във войната си с Украйна. Китайската икономика е в затруднение. Иран е изправен пред вътрешни вълнения, а Северна Корея е икономическо недоразумение с ядрен арсенал.

Вашингтон се опитва да засили възпирането, без САЩ да бъдат въвлечени пряко във война с която и да е страна от оста на противниците. На практика това често е означавало предоставяне на нова военна помощ за фронтовите съюзници на Америка, като същевременно се цели въздържането им.

Откакто избухна войната в Украйна, САЩ убеждават Киев да не нанася удари дълбоко на руска територия. След като Иран изстреля бараж от ракети срещу Израел, САЩ предприеха действия, за да спрат по-нататъшната ескалация на конфликта.

И въпреки че САЩ предоставят допълнителна политическа и военна подкрепа на Тайван, те настояват, че Тайпе не трябва да провокира Пекин, като предприема открити стъпки към официална политическа независимост от Китай.

Америка играе потенциално смъртоносна игра със своите противници, разполагайки избирателно военна сила с надеждата да предотврати избухването на по-широка война. Украйна се бори за собствената си свобода и независимост, но тя е и фронтовата линия в много по-голям конфликт, завършва Ракмън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:26 | 23.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
До: cyclop евала майсторе! Периодично я преписват тая опорка от около 5 години, но ти си само 2 пред "медиите", уникален си! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 2
pabed91009
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 7
cyclop
преди 1 седмица
"Конспираторите" пак сме две години преди "медиите", а Оруел го е описал преди повече от 70 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 7
RoyBatty
преди 1 седмица
Заглавие "Украйна е фронтовата линия в много по-голям конфликт"Подзаглавие "Той противопоставя САЩ и техните съюзници на Русия, Китай, Иран и Северна Корея"Явно има голяма промяна в отразяването на войната! Преди такива заглавия и тези бяха "покарване на рус ко влияние" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
supertrader
преди 1 седмица
Тези партии ще дойдат на власт и неизбежно ще убият ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 17
supertrader
преди 1 седмица
Най пострадал е ЕС, той ще се разпадне защото на власт неизбежно идват националистически партии а този съюз е отказ от Суверинитет на периферните държави и само тези от ядрото налагаха своите интереси, които са много странно - демографски удар по собственото квалифицирано население и внос на заместващо от изостанали държави което нищо всъщност не замества а само изцежда социалната система в което средствата са от подложеното на демографски удар собствено население.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 19
pinoccio
преди 1 седмица
ЕС влезе в тази авантюра под натиск на американците и британците, без да подозират, че това наистина е нещо много по-голщмо от сблъсък между Украйна и Русия. Виждаме разместване на всички фронтове по света - Африка, Латинска Америка, Близкия Изток. И всичко това произтича от конфликта в Украйна. Сега се сетиха да говорят, че ако Украйна изгуби, от това зависи бъдещето на Европа. Зависи не от фронта, а от преформатирането на света, в който Европа я няма никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още