fallback

Сергей Лавров: Светът е на ръба на директен сблъсък на ядрени сили

Няма условия за разговори за стратегическа стабилност между Русия и САЩ, смята руският външен министър

19:42 | 22.04.24 г. 8
Автор - снимка
Създател

Светът е на косъм от сблъсък между Русия и западни ядрени сили, предупреди министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров във видеобръщение по време на конференция за неразпространение на оръжия в Москва.

"Западът опасно балансират на ръба на пряк военен сблъсък между ядрени сили, който е изпълнен с катастрофални последици", каза той, цитиран от ТАСС. Той също така обвини Запада, че оказва натиск върху държави с Договора за неразпространение на ядреното оръжие, който е използван като "политическо оръжие".

В момента няма условия за разговори с Вашингтон за стратегическа стабилност, допълни още дипломатът. Това може да стане, когато САЩ се откажат от "откровено враждебния курс", който страната има спрямо Москва.

Неговият коментар беше направен, след като Камарата на представителите одобри военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара. За да бъде изпратена тя в Киев обаче текстовете трябва да бъдат одобрени от Сената и подписани от президента Джо Байдън. Има сигнали от двете институции, че пакетът ще получи зелена светлина още през тази седмица.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред "Первий канал", че Москва подкрепя мирното решение на конфликта в Украйна. Позицията на президента Владимир Путин е, че при преговорите трябва да отразяват новите териториални завоевания на Русия, тоест капитулацията на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:43 | 22.04.24 г.
fallback
Още от Политика виж още