IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сергей Лавров: Светът е на ръба на директен сблъсък на ядрени сили

Няма условия за разговори за стратегическа стабилност между Русия и САЩ, смята руският външен министър

19:42 | 22.04.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Светът е на косъм от сблъсък между Русия и западни ядрени сили, предупреди министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров във видеобръщение по време на конференция за неразпространение на оръжия в Москва.

"Западът опасно балансират на ръба на пряк военен сблъсък между ядрени сили, който е изпълнен с катастрофални последици", каза той, цитиран от ТАСС. Той също така обвини Запада, че оказва натиск върху държави с Договора за неразпространение на ядреното оръжие, който е използван като "политическо оръжие".

В момента няма условия за разговори с Вашингтон за стратегическа стабилност, допълни още дипломатът. Това може да стане, когато САЩ се откажат от "откровено враждебния курс", който страната има спрямо Москва.

Неговият коментар беше направен, след като Камарата на представителите одобри военна помощ за Украйна в размер на 61 млрд. долара. За да бъде изпратена тя в Киев обаче текстовете трябва да бъдат одобрени от Сената и подписани от президента Джо Байдън. Има сигнали от двете институции, че пакетът ще получи зелена светлина още през тази седмица.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред "Первий канал", че Москва подкрепя мирното решение на конфликта в Украйна. Позицията на президента Владимир Путин е, че при преговорите трябва да отразяват новите териториални завоевания на Русия, тоест капитулацията на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 22.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 19 rate down comment 9
RoyBatty
преди 1 седмица
Сергей Лавров не е случаен човек.Не е шоумен.Не е писател на фантастика.Когато в прав текст казва,че света е на ръба на трета световна ядрена война,игнорирането на предупреждението е най-малкото "неадекватно".Изпращането на все по-дълекобойни и все по-мощни оръжия към Украйна е прекалено рисковано. За съжаление Украйна загина и хората, който ще ползват дълекобойното оръжие НЯМАТ ВЕЧЕ КАКВО ДА ГУБЯТ и могат да го ползват "именно" за разпалване на Трета Св. бойна. ЗА ДА ОТМЪСТЯТ. Това ли искаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 5
data
преди 1 седмица
До: fortiss.Клубът на доядрените държави беше около 75, сега може и да е повече . България е един от членовете на клуба :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 0
franciscaturquoise
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 25 rate down comment 14
mr. Yoda
преди 1 седмица
Хохлостан. Зад него стори целият колективен Запад и флейтисти. Над 50 държави. Кух не мож разбра за что реч имеется.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 21
data
преди 1 седмица
Ех , пак едни и същи опорки. Коги ще измислите нещо ново ? Нещо от сорта : САЩ и Китай ви казаха в прав текст че пипнете ли копчето и отлитате в небитието ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 30 rate down comment 19
evlogi
преди 1 седмица
Този преди време беше уважаван дипломат.Сега е жалка пионка на оня късия и повтаря като папагал недъгавите му тези...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 31 rate down comment 40
fortiss.
преди 1 седмица
Ам да победят най-накрая!!! Колко приказки изприказваха за ядрените си оръжия тези мурзилажки!!! Коя ли столица из Европа не удариха по няколко пъти. После се чудят защо нормалните хора по света търсят закрила в НАТО. Ако и там не я намерят ядрените страни по света бързо ще минат 25+ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 42
khao
преди 1 седмица
айде първо да победите неядрена Украйна, и после плашете другите...щял да напада ядрена държава, ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още