IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американската помощ за Украйна е напът - Конгресът даде зелена светлина

Русия ще усили интензивността на ударите към складовете, където се съхранява западно оръжие, увери министърът на отбраната Сергей Шойгу

07:45 | 24.04.24 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Помощта за Украйна получи одобрението на Конгреса, след като текстовете бяха подкрепени и от американския Сенат (горната камара на институцията) и сега отиват за подпис към бюрото на америкаския президент Джо Байдън. В изявление на американския държавен глава, публикувано на сайта на Белия дом, той увери, че това ще се случи незабавно и дългоочакваните военни доставки ще тръгнат към Украйна до дни.

Сенаторите одобриха и четирите законопроекта, които гласува Камарата на представителите, които предвиждат общо 95,2 млрд. долара за Украйна, Израел, Тайван и различни програми за защита на американската национална сигурност, включително и възможността за забрана на TikTok в САЩ. Украйна ще получи 61 млрд. долара под формата на военна и финансова помощ, като по-голямата част от средствата реално ще останат в ръцете на американската военна индустрия.

Пакетът беше одобрен по съкратената процедура. Тя предвижда дебатите да продължат най-много 30 часа, като в рамките на този срок сенаторите имат право да говорят до 1 час. Преди това гласуването за кратко беше блокирано от искането на независим сенатор, който се възпротиви на ограничените възможности да внесе поправки в законопроектите, визирайки основно "помощта за израелската военна машина". Искането беше отхвърлено с 50 на 48 гласа, а за ускорената процедура, по която се разглеждат и четирите законопроекта, които получиха без проблем одобрението на Камарата на представителите гласуваха 80 сенатори, 19 бяха против.

В крайна сметка помощта за Украйна премина и през Сената със 79 гласа "за" и 18 "против".

Украинският президент Володимир Зеленски коментира в социалната мрежа X, че с това гласуване САЩ се утвърждават като "фар на демокрацията и лидер на свободния свят".

Очакванията са, че още с първата доставка Украйна ще получи далекобойни ракети ATACMS (с обхват от вече 300 км), снаряди, ракети за ПВО и друго оборудване, от което се нуждаят военните на фронтовата линия.

Конгресът одобри и възможността замразените руски активи да бъдат изоползвани като гаранция за получаването на финансовата помощ за Украйна, част от която е под формата на заем.

Русия има "болезнен отговор" за Запада при използване на замразените активи

Русия има готов, "болезнен и много адекватен отговор" на опитите на Запада да използва замразените руски активи за Украйна, заяви председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Велентина Матвиненко в интервю за РИА "Новости". Тя не даде подробности, но уточни, че "Европа ще загуби повече от нас".

Когато Русия нахлу в Украйна, Западът блокира руски активи на стойност към 300 млрд. долара. Основната част са в ЕС и по-точно - в базираната в Белгия клирингова къща Euroclear. Според предложение на Европейската комисия в следващите години ще могат да се ползват лихвите, натрупани от операциите с тези средства - към 4 млрд. долара само за 2023 година, тъй като реално печалбите са ничии.

Сергей Шойгу обеща засилени удари по складове със западни оръжия в Украйна

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу обеща засилени удари по складове със западна техника в Украйна на фона на гласуваната вече подкрепа от Вашингтон.

"Пропорционално на заплахите от страна на САЩ и техните съюзници, ние ще продължим да подобряваме състава и структурата на въоръжените сили, ще увеличим производството на най-популярните оръжия и военно оборудване. Ще увеличим интензивността на атаките срещу логистичните центрове и бази за съхранение на западни оръжия", съобщи той по време на заседание на щаба.

От Института за изучаване на войната (ISW) коментират, че на тази среща руският министър отбелязва настъплението към Часов Яр (направлението Бахмут), както и към Авдиевка, където в момента са съсредоточени основните сили на руското настъпление. Руските части обсадиха покрайните на Часов Яр в началото на април и засега още нямат значителен успех в настъплението. Според данни на украинското разузнаване има заповед градът да бъде превзет до Деня на победата (9 май).

"Нептун" - любимата ракета на Киев,  която потопи част от руския Черноморския флот

Помощта за Украйна постепенно се увеличава - и САЩ, и европейските съюзници съобщават за нови пакети и допълнителни финансови средства. Но и военно-промишленият комплекс на страната ускорява производството на снаряди, дронове, средства за радиоелектронна борба и ракети, коментира във вечерното си обръщение по повод 790-ия ден от началото на пълномащабната война украинският президент Володимир Зеленски. 300 хил. души вече са директно заетите в сектора, отбеляза още той.

Той не навлезе в подробности, но във Forbes обръщат внимание на модернизацията на ракетата "Нептун" в последните месеци. Тя беше използвана за потапянето на крайцера на Черноморския фолт "Москва" през април 2022 година. Оттогава обаче руските кораби започнаха да се отдръпват от брега и украинските военни започнаха да използват други средства - дронове и западно въоръжение, за да защитят коридорите в Черно море.

Военните анализатори обаче казват, че Киев не се отказва от любимата си ракета. Конструкторското бюро "Лъч" направи промени и далекобойността ѝ от 190 км на вече над 300 км. Обновената ракета беше използвана за поразяване на батерея С-400, разположена в Крим, през март участва в масирана атака по пристанището в Севастопол, при която цел бяха четири кораба, пристанищна инфраструктура и петролно депо.

Според Forbes модернизираната "Нептун" е използвана и в последния удар по пристанището, при който пострада и най-старият кораб на служба на руския боен флот - "Комуна".

Производството на "Нептун" се увеличава 10 пъти, свидетелстват военни анализатори и посочват, че се готвят още промени, които да разширят обхвата на действие на ракетата до 1000 км. Така Украйна ще подсили своята армия от дронове, за която не може да разчита на западна помощ  - промишлеността в Русия и Украйна се разви толкова бързо, че западните съюзници на Киев изостават.

Дронове отново атакуват енергийни обекти в Смоленска област

Дронове поразиха обект на "Лукойл" в Смоленска област след масирана атака през уикенда. Тази сутрин властите в руската област отново съобщават за удари по енергийни обекти, но без да уточняват какви. Според пост на независимата медия "Астра" в Telegram има попадения по "Смоленската рафинерия" в Ярцевския регион. Министерството на отбраната на Русия съобщава още и за отблъсната атака с дронове към Воронежка област в сутрешните часове на 24 април. Видеа в социалните мрежи обаче показват голям пожар и според публикациите става дума или за петролна база или за рафинерия.

Украинските ВВС обявиха въздушна тревога и възможни ракетни удари по прифронтовите области тази сутрин. 

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна пък отбелязват 101 директни бойни сблъсъка в последното денонощие. Руските сили са извършили и 77 обстрела с авиационни бомби по украински позиции. Под артилерийски и минометен обстрел са повече от 120 населени места в близост до фронтовата линия.

Най-горещата точка е Новопавливка, където са отблъснати 24 атаки край населените места Краснохоривка, Хеорхиевка, Новомихайливка, Водяне и Урожайне. Руското настъпление в този регион е подкрепено от бойна авиция, посочват от ВСУ. Руски военни кореспонденти съобщават за затрудненото придвижване към Часов Яр (Бахмут), заради укрепленията на украинците и плътните минни полета около населеното място. ВСУ съобщава за отблъснати 21 атаки в тази зона, включително и около Билохоривка, Клищиевка, Андриевка и Спирне.

Също 21 са отблъснатите атаки около Авдиевка, насочени към Новокалинове, Очеретине, Новобахмутивка, Бердичи, Яснобродивка, Нетайлове и Первомайске. Руското Министерство на отбраната съобщава за превземането на Первомайске, но още няма потвърждение на тази информация. Една от важните цели за руснаците е Очеретине, където боевете се водят в центъра на града.

Руски зам.-министър на отбраната е задържан по подозрения за корупция

Един от зам.-министрите на отбраната на Русия Тимур Иванов беше арестуван по подозрения за корупция, съобщават от руското следствие. Институцията отбелязва, че разследват получаването на подкуп от 1 млн. рубли (малко над 10 хил. долара), за което го грози затвор до 15 години. В неговите отговорности са управлението на военно имущество, жилищно и медицинско обезпечаване на войската и покупки в областта на отбраната на страната.

Руският президент Владимир Путин е уведомен за ареста, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрия Песков, цитиран от ТАСС. Той уточни, че военният министър Сергей Шойгу е получил информация, преди неговият заместник да бъде задържан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 24.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 7
Vayk__
преди 1 седмица
Браво, ще има още кървави битки на няколкостотин километра от БГ, не мога да не се радвам на ршението !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 17
evlogi
преди 1 седмица
Русия има готов, "болезнен и много адекватен отговор" на опитите на Запада да използва замразените руски активи за Украйна, заяви председателят на Съвета на федерацията (горната камара на руския парламент) Велентина Матвиненко в интервю за РИА "Новости"...Хехехе..Ще им блокирате банките ли?Или ще спрете доставките на газ? Няма такава смешна пасмина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още