fallback

Швеция повишава целевите си разходи за отбрана до 2,6%

Така страната ще надмине изискваните от НАТО поне 2% от брутния вътрешен продукт

16:40 | 26.04.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Очаква се военните разходи на Швеция да нараснат до 2,6% спрямо размера на нейната икономика до 2030 г. Така най-новият член на НАТО планира да надмине общата цел на алианса, предаде Bloomberg.

Целта, оповестена в петък от политическите партии на скандинавската страна, идва на фона на подготовката за евентуалния риск агресията на Русия да се разшири отвъд Украйна.

До 2030 г. ще трябва да бъдат добавени около 53 млрд. крони (4,9 млрд. долара) годишни разходи към военния бюджет, съобщи Комисията по отбраната на страната. Тази година финансирането за въоръжените сили е в съответствие с 2% от брутния вътрешен продукт, който Северноатлантическият пакт е определил като минимално ниво.

Общопартийната група, фокусирана върху запазването на широк политически консенсус, съобщи и че Стокхолм се стреми да се сдобие с четири армейски бригади до 2030 г. спрямо две в момента и че трябва да инвестира в инструменти за противовъздушна отбрана, включително за противодействие срещу атаки с дронове.

Швеция инициира планове за увеличаване на отбраната си след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., но инвазията на Кремъл през 2022 г. засили спешността от възстановяване на въоръжени сили, които по време на Студената война успяха да мобилизират повече от 10% от населението на страната.

„Намираме се в сериозна ситуация“, заяви председателят на комисията Ханс Валмарк на пресконференция в Стокхолм. „Не може да се изключи въоръжена атака срещу Швеция или нашите съюзници“, добави той.

След като се присъедини към НАТО миналия месец, скандинавската държава има за цел да увеличи фокуса върху логистиката и капацитета за приемане на съюзнически войски, докато нейният флот се готви да получи четири нови военни кораба около 2030 г.

Опозицията, която се съгласи с целта, все пак критикува доклада и изтъкна, че не посочва как трябва да бъдат финансирани инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:40 | 26.04.24 г.
fallback
Още от Политика виж още