IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция търси подходящата работа в ЕС за Марио Драги

Идеологически позициите на бившия президент на ЕЦБ и желанията на Макрон са близки

19:28 | 26.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Франция търси подходяща позиция в европейските институции на Марио Драги, твърди високопоставен източник на Politico. Според изданието Драги, който получи прозвището "супер Марио", когато беше президент на Европейската централна банка (ЕЦБ), е близък приятел на френския президент Еманюел Макрон.

Вероятно е въпрос на време подходящата работа да бъде намерена, отбелязва още европейското издание и допълва, че най-големият въпрос в последно време е дали Париж ще подкрепи втори мандат на Урсула фон дер Лайен начело на Европейската комисия. Паскал Канфен, европейски депутат от партията на Макрон, е директен в отговора си на този въпрос: "Франция е всеки в екосистемата на президента би искал Драги да заеме този пост".

Според спекулации Макрон отдавна иска да види смятания за технократ Марио Драги, който беше начело на кабинета на единението в Италия по времето на коронавируса и последвалия икономически срив, с по-важна европейска роля. За първи път обаче официално се изговаря вероятен пост за италианеца. След коментара на европейския депутат говорител на Елисейския дворец обаче официално отхвърли думите му.

Драги е много удобен за Париж - идеологически позициите им са близки и не се очаква той да се противопостави на идеята на Макрон да бъдат намерени трилиони евро инвестиции, които да направят ЕС конкурент на САЩ и Китай. Политическата конфигурация обаче е много сложна и Париж трудно ще успее да се наложи, особено ако загуби Германия, отнемайки водещата позиция на Берлин в Брюксел.

Реално Марио Драги не е номиниран за председател, което означава, че Еманюел Макрон ще трябва да намери начин да постигне сделка с другите политически лидери, с представителите на Европейската народна партия (ЕНП) и със самия Шолц.

Вероятно френският президент лесно ще се разбере с Италия, за да получи номинацията на 76-годишния Драги за поста. Сегашният премиер  Джорджа Мелони определено не е негов близък съратник, но пък едва ли ще има нещо против да го види начело на  Европейската комисия. От друга страна Урсула фон дер Лайен също усети решаващия глас на Рим и заяви, че е готова да работи с Мелони за своя втори мандат.

Друга подходяща позиция за Драги е председател на Европейския съвет - в момента заемана от Шарл Мишел. Това също няма да е лесно, пише още Politico. Социалистите в ЕП смятат, че Мишел може да получи втори мандат начело на институцията.

Драги може да  е от помощ на Париж и за създаването на единния капиталов пазар в ЕС. Той беше сочен като спасителя на еврото през кризата отпреди десетина години . Темата ще е сред водещите в предстоящата среща на Макрон с Олаф Шолц, като доскоро позицията на германския канцлер беше против този съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:29 | 26.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още