IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швеция повишава целевите си разходи за отбрана до 2,6%

Така страната ще надмине изискваните от НАТО поне 2% от брутния вътрешен продукт

16:40 | 26.04.24 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Очаква се военните разходи на Швеция да нараснат до 2,6% спрямо размера на нейната икономика до 2030 г. Така най-новият член на НАТО планира да надмине общата цел на алианса, предаде Bloomberg.

Целта, оповестена в петък от политическите партии на скандинавската страна, идва на фона на подготовката за евентуалния риск агресията на Русия да се разшири отвъд Украйна.

До 2030 г. ще трябва да бъдат добавени около 53 млрд. крони (4,9 млрд. долара) годишни разходи към военния бюджет, съобщи Комисията по отбраната на страната. Тази година финансирането за въоръжените сили е в съответствие с 2% от брутния вътрешен продукт, който Северноатлантическият пакт е определил като минимално ниво.

Общопартийната група, фокусирана върху запазването на широк политически консенсус, съобщи и че Стокхолм се стреми да се сдобие с четири армейски бригади до 2030 г. спрямо две в момента и че трябва да инвестира в инструменти за противовъздушна отбрана, включително за противодействие срещу атаки с дронове.

Швеция инициира планове за увеличаване на отбраната си след анексирането на Крим от Русия през 2014 г., но инвазията на Кремъл през 2022 г. засили спешността от възстановяване на въоръжени сили, които по време на Студената война успяха да мобилизират повече от 10% от населението на страната.

„Намираме се в сериозна ситуация“, заяви председателят на комисията Ханс Валмарк на пресконференция в Стокхолм. „Не може да се изключи въоръжена атака срещу Швеция или нашите съюзници“, добави той.

След като се присъедини към НАТО миналия месец, скандинавската държава има за цел да увеличи фокуса върху логистиката и капацитета за приемане на съюзнически войски, докато нейният флот се готви да получи четири нови военни кораба около 2030 г.

Опозицията, която се съгласи с целта, все пак критикува доклада и изтъкна, че не посочва как трябва да бъдат финансирани инвестициите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:40 | 26.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 0 rate down comment 1
manem26763
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 4
0pk
преди 1 седмица
До: zelka007 и какво да коментирам? Че си алтернативно одарен зас.пал льо.льо? :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 1 седмица
До: khao ... ха ... не съм излезнал бил още от следобедната дрямка ... прав си !! не било компютри ам компоти ... нашите държави са % от БВП , а вразите от БРИКС са % от бюджета ... не че има големо разместване де ... пак харчат за война повече от белият свят , иначе дърдорят за право и права ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 22
khao
преди 1 седмица
До: zelka007 на китайците няма как да им е толкова, може би е увеличен с толкова спрямо миналата година...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 12
zelka007
преди 1 седмица
До: 0pk ... хехе ... поляците отделят 3,9% , гърците 3,0% , естонците 2,7% , латвийците 2,5% , финландците 2,4% ... ние ударно също ще повишим над 2% , намаляме телковете и правим платено лечението и готово ... а в БРИКС драги ми смехурко ... рассийката 10,8% ; Индия 10,1% ; Поднебесната 9,7% ; ЮАР 4,7% ; Бразилия 4,1% ... за там кво ще коментираш мислителю ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 6
mr. Yoda
преди 1 седмица
До: 0pk: а ***?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 8
0pk
преди 1 седмица
ъммм, натегачи. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още