IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кой е Михаил Мишустин – новият стар премиер на Русия?

Той не е от средите на службите за сигурност и не се брои за част от т. нар. "силоваци" - хора с минало в разузнавателните служби, които са близки до Путин

08:35 | 10.05.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Ramil Sitdikov - Host Photo Agency via Getty Images
Снимка: Ramil Sitdikov - Host Photo Agency via Getty Images

Руският президент Владимир Путин внесе в долната камара на руския парламент - Държавната думата, кандидатурата за министър-председател на сегашния премиер на страната Михаил Мишустин, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

"Президентът Владимир Владимирович Путин внесе в Държавната дума заявка по кандидатурата на Михаил Владимирович Мишустин на длъжността председател на правителството", написа председателят на Думата Вячеслав Володин в своя канал в приложението "Телеграм".

Михаил Мишустин е на 58 години (роден е на 3 март 1966 г.). Той бе назначен от Путин за председател на правителството през януари 2020 г., като смени на поста тогавашния премиер и бивш президент на Русия Дмитрий Медведев, обобщава Ройтерс.

Подобно на други членове на руския елит, Мишустин стана мишена на западни санкции във връзка с войната в Украйна.

Мишустин не произтича от средите на службите за сигурност и не се брои за част от т. нар. "силоваци" - хора с минало в разузнавателните служби, които са близки до Путин. Преди да стане премиер, той беше ръководител на федералната данъчна служба, където стана известен с това, че за едно десетилетие начело на службата успя да удвои приходите.

Първият му премиерски мандат беше белязан от коронавирусната пандемия и войната на Русия срещу Украйна, които създадоха огромни логистични предизвикателства.

През октомври 2022 г. Мишустин бе определен за председател на нов координационен съвет, включващ ръководителите на регионите и индустрията и имащ за задача да решава проблеми, свързани със снабдяването на въоръжените сили и подобряването на медицинската и логистичната подкрепа, която им се оказва. Самият Путин призна, че има проблеми в това отношение след хаотичната мобилизация на 300 хиляди души.

В годишния си доклад в парламента през април Мишустин каза, че правителството му се е сблъскало с големи сложности, но е успяло да адаптира икономиката на Русия към западните санкции и да се справи със задачите, поставени от президента Путин.

Ройтерс отбелязва, че на теория Мишустин би могъл да играе важна роля при бъдещ преход във властта. Съгласно руската конституция премиерът е първи в линията от потенциални заместници на президента, ако държавният глава подаде оставка, бъде отстранен от длъжност или се оттегли по здравословни причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 0
tajoha9659
преди 1 седмица
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:---- https://shorter.me/keto
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 1
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, знаеш ли, ти не си кух, ти си пълно куу куу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 15
khao
преди 1 седмица
До: Ckъcaнa_Ушaнka слуга, аз съм баща тиии! :D:D Но като видях къв урррод се роди, те метнах в нах близката кофа за битов (генетичен) ***... уви, някоя ватенкааа те е взела и отгледала в кооочина! :D:D Ако имаш други въпроси,с радост ще ти отговоря! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
Ckъcaнa_Ушaнka
преди 1 седмица
До: кухх, кой си те бе пууттьо маринкин, че да казваш кой има или няма шанс. Я да се гръмнеш А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 17
khao
преди 1 седмица
няма шанс да наследи путин, даже и да бъде избран за наследник от путин...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 14
zelka007
преди 1 седмица
До: Tikva007 ... ейййй като жена си , ай да не пиша друго , че ще ме баннат пак , все си недоволен ... специално сме ти оставили материала за Украйна да си изсипеш сутрешната порцийка бездарна жлъч ... първи !! ти пак се буташ гол в мъжката баня да търсиш сaпyнчето ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 7
Tikva007
преди 1 седмица
До: zelka007: С гаджето ти Бомбашка сте като два джавкащи пекинеза, изведени на първата си за деня разходка - олайвате и препикавате всяка статия, за да си маркирате територията и да няма съмнение, кой е стопанинът на лехата. Тъй като гледам, вие и ще си останете тук да осмисляте сизифовския труд на девойките от сайта да развъждат либералната реколта от четириноги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 12
zelka007
преди 1 седмица
първи в линията на наследяване ... :))) ... смахната територия със средновековни порядки !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още