IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предизборната кампания започна: 20 партии и 11 коалиции участват във вота на 9 юни

Голямата интрига на тези избори е кой ще е втори, смятат социолози

12:51 | 10.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В изборите за Народно събрание на 9 юни ще участват 32 политически формации – 20 партии, един независим кандидат и 11 коалиции, като те ще се борят за 240 места в българския парламент. Това е поредният предсрочен вот в България - шести за три години. Предсрочните избори за Народно събрание ще се състоят заедно с изборите за 17 български представители в Европейския парламент.

По-рано тази седмица Централната избирателна комисия определи чрез жребий номерата на партиите и коалициите в бюлетината. Те са еднакви за изборите за Народно събрание и за Европейския парламент.

В полунощ официално започна предизборната кампания, която ще продължи до 24:00 ч. на 7 юни.

На вота „две в едно“ ще се гласува с хартия и машина. Цветът на бюлетините за Народно събрание и този за европарламент ще бъде различен.  

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще обяви резултатите от изборите 2 в 1 – за Народно събрание и евродепутати, в законно установения срок. Това заяви заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева пред БНТ. Повод за реакцията са опасенията на служебния премиер Главчев, че има вероятност резултатите да се забавят. Тя се обърна към всички в изборния процес да не се внася излишно напрежение.

Матева е категорична, че резултатите от изборите винаги се оповестявани в законовия срок. Говорителят на ЦИК посочи, че Министерски съвет няма отговорност за обявяване на резултатите. Те имат отговорност по информационно-техническата част. И допълни, че обработката на резултатите е работа на независимия държавен орган, а именно ЦИК.

"Ние нямаме притеснения. Ще организираме така процеса, независимо, че такива избори наистина парламентарни с европейски за първи път се провеждат заедно, ще се отчитат преференции и в двата вида избори, ще се обработват повече данни, но това е въпрос на организация. Има срокове в Изборния кодекс и ние ще ги спазим", каза Матева.

Говорителят на ЦИК каза още, че днес ще бъдат доставени машините с инсталиран софтуер и всички информационни активи, които са били поискани с цел удостоверяване на съответствието. "За да не се затруднява избирателят, защото бюлетините ще бъдат почти еднакви, ЦИК взе решение полиграфическата част да бъде в различен цвят, взехме решение и отпечатаният текст на лицевата страна на бюлетината, да бъде в различен цвят", посочи Матева.

Основната интрига на парламентарния вот на 9 юни е кой ще е втори, коментира по БНТ Първан Симеонов, социолог от “Галъп Интернешънъл”. Има три партии, които могат да са на второто място, посочи той.

Предвидимостта на тези избори ще бъде ниска, има вероятност и активността да не бъде много висока, каза той.

Симеонов смята, че някои от партиите са в по-изгодни позиции, други не чак толкова. Едната има отговор на въпроса как да активира хората и да ги накара да гласуват. От другата страна са партии, които са по-прагматични, но много работещи и доказващи се.

"Хората, които са политически ангажирани, и този път ще отидат до урните да гласуват. Една немалка част от хората смятат, че е важно да дадат гласа си", каза Боряна Димитрова - социолог от “Алфа Рисърч”. Според нея избирателната активност ще бъде малко по-ниска от тази на предходните избори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още