IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Заетостта в ЕС и еврозоната забавя своя ръст

Над 213 млн. души имат работа в страните от ЕС, сочат данните на Евростат за второто тримесечие

13:41 | 07.09.22 г.
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Заетостта в страните от еврозоната и в ЕС се повишава съответно с 2,7% и с 2,4% на годишна база през второто тримесечие на тази година, сочат данните на Евростат. Спрямо данните за първото тримесечие се вижда забавяне на ръст - тогава заетостта се повиши с 3,1 на сто в еврозоната и с 2,9 на сто в целия ЕС.

Спрямо предходното тримесечие заетите и в двата наблюдавани региона се увеличава с 0,4 на сто.

Данните на Евростат за България показват ръст на заетостта с 0,2% на тримесечна база и с 1,3% на годишна. Най-съществено е повишението на заетостта спрямо предходното тримесечие в Литва (3,1%), както и в Чехия и Ирландия (по 1,6%). На обратния полюс се нареждат Испания (-1,1%), Португалия (-0,7%), Естония (-0,6%) и Румъния (-0,5%).

Ръст на заетостта в ЕС през второто тримесечие на 2022 г. Източник: Евростат Ръст на заетостта в ЕС през второто тримесечие на 2022 г. Източник: Евростат

Като цяло в ЕС заетите са 213,4 млн. души. Това е с 3,5 млн. души повече спрямо нивата от четвъртото тримесечие на 2019 година, тоест преди появата на коронавируса, който сви рязко трудовия пазар на Европа.

На базата на данните за брутния вътрешен продукт и за заетостта Евростат прави изчисления и за производителността на труда в общността. Според тях, базирано на заети, на годишна база тя расте с 1,5% в еврозоната и с 1,8% в страните от ЕС. Според броя отработени часове производителността на труда в страните от ЕС се увеличава с 1%, а във валутния съюз - 0,3 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още