IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не бъдете незаменими на работа – това е ужасен капан

Ако се опитвате да се правите на Индиана Джоунс, това може да ви лиши от собствени приключения

15:32 | 09.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Какво не биха дали много от нас, за да имат непоклатимата увереност на Харисън Форд? Попитан за бъдещето на филмите за Индиана Джоунс, може би с някой друг в главната роля, прошареният филмов актьор реагира остро: „Не го ли разбирате? Аз съм Индиана. Без мен и него го няма. Толкова е просто." Тази реакция предлага приятна комбинация от заплаха и подигравка - всъщност е много „Инди“. Но точно както е лоша идея за простосмъртните да опитват вкъщи екранните каскади на нашия герой, така и не трябва да възприемаме в офиса неговия стил „След мен и потоп“.

Защото да се правиш или да се виждаш като незаменим е ужасен капан, пише образователният и политически кореспондент на Financial Times Миранда Грийн.

Интернет гъмжи от съвети как да станете „човекът, без който никой не може да живее!“ Един пример се появи във входящата ми кутия в същия ден, когато се смеех на интервюто с Харисън Форд. Подобно на много други в жанра на кариерното гуру, мейлът предлагаше стратегия за справяне с несигурността, както емоционалната, така и икономическата – в края на краищата има много и от двете.

Ключовият анекдот се отнасяше до единствения човек, който запазил работата си, когато останалата част от отдела била съкратена. Е, никой от нас не иска да бъде съкратен, така че нека първо да погледнем предимствата на незаменимостта.

По-голямата част от популярната тактика за това как да бъдете незаменим обикновено включва няколко тънкости: доброволствайте във всичко, разчиствай кашите, които ужасяват колегите ви, и станете „любимото момче/момиче“ за решаване на проблеми на шефовете ви.

Разбира се, това не са лоши идеи. Ако се опитвате да бъдете забелязани, поемането на трудни задачи е добър план. Ако решавате проблеми, вие сте полезни навсякъде и тъй като ви плащат, това е уместно (с малко късмет може да бъде и възнаграждаващо).

Но има и някои сериозни недостатъци - дори потенциалът за 360-градусова катастрофа, включваща професионално прегаряне за вас и негодувание от колегите и шефовете ви, след като са осъзнали, че са били изманипулирани до състояние на зависимост от вас.

Освен ако не сте в самото начало на кариерата си, съществува кофти възможността да затруднявате развитието или промяната на ролята си: някои от тези списъци и публикации в блоговете биха били по-честни със заглавие от рода на „5, 6 или дори 17 начина да заседнеш в работа, която си надраснал”.

„Това може да е донякъде самоподкопаващо“, предупреждава Моник Валкур, изпълнителен треньор, който разпознава проблема: тя дори е виждала случаи, в които шефове саботират способността на някого да продължи нагоре или да напусне организацията, ако е станал прекалено полезен. Така че, ако дочуете мениджъра си да казва, че не може да ви позволи да опитате нещо ново, това определено е червен флаг.

Какво да кажем, ако сте известни с това, че решавате проблеми? Да, това може да бъде наистина удовлетворяващо и да насърчи лоялност. Но „хората могат да заседнат в дребномащабни, по-малко ценни дейности“, казва Валкур, „като вие трябва да можете да погледнете цялата картина и да придобиете този стратегически фокус.“

Фирмите за професионални услуги са известни с това, че наемат типа хора, наречени „търсещи постижения“. Но Валкур наблюдава много бели якички, дори и на много високи нива, как „попадат“ в психологическия капан да се опитват да се направят незаменими по други причини. „Може би те са от типа хора, които имат нужда да контролират, така че започват да разтоварват част от работата от своя мениджър, който след това става зависим от тях“, посочва тя.

Ако сте толкова заети да се правите на октопод с всичките задачи, за които сте доброволствали, как можете да решите какво всъщност искате? Как можете да делегирате задачи или да си вземете почивка, ако не сте позволили на колегите си да разберат естеството на работата ви и да ви помогнат? Предупреждение от Валкур: „Така вие се превръщате в един от онези хора с блутут слушалки на шезлонга, които все още говорят с офиса.“ Честито!

Що се отнася до лидерите, които искат да бъдат толкова незаменими, че не привличат други, които са способни да вършат работата им – те не могат да бъдат смятани за успешни, дори когато си тръгват мърморейки: „Ще ви липсвам." И трябва ли успехът във всяко нормално предприятие да зависи от един човек? Това изглежда по-скоро като управленски провал.

Подобно на застаряваща горила, Харисън Форд искаше да прогони младите претенденти и тупането му в гърдите успя – Крис Прат, който беше спряган за ролята, казва, че сега е твърде уплашен. В новия филм за Индиана Джоунс звездата все още играе главната роля.

Но ние с вас трябва да оставим камшика и да свалим шапката. Ние не сме Инди и не сме незаменими. Нито трябва да искаме да бъдем - това може да ни лиши от собствени приключения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 09.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още