IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се постигне ли равенство между половете в бордовете на публични компании с евродиректива?

Квотите ще дадат тласък за постигане на баланс, посочи Ани Филипова, представител на Northern Illinois University за Източна Европа

15:18 | 20.10.22 г. 1

Компаниите не могат органично да постигнат равенство между половете и затова са нужни мерки като евродирективата за баланс в бордовете на публичните компании. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи Ани Филипова, представител на Northern Illinois University за Източна Европа, работила за Citibank.

"Все още има предразсъдъци и традиции, с които живеем и трябва да се преборим – органично да оставим на компаниите да го направят ще става много бавно – ако трябва да ги чакаме, ще има още 300 години жените да стигнат 40% в бордовете", смята тя.

Филипова напомни, че жените са около 50% от населението, 60% от завършващите университети, но едва 8-10% от членовете на бордове. Според нея квотите ще дадат тласък за постигане на баланс между половете, но предположи, че ще има коментари дали даден кандидат е назначен заради квалификациите или пола си.

"Досега никога не е имало такъв момент, в който жените наистина са били 50%, и не знаем какво ще се случи при такава критична маса“, посочи тя, но предположи, че ще започне да се обръща внимание на политики, в които жените имат по-голям интерес – работно време, съобразено със семейството, например.

Като пример за въвеждането на квоти Ани Филипова даде пример с Италия, където жените в бордовете са стигнали над 40% от 17%, в Калифорния ръстът е от 17% на 30%, а в скандинавските страни мерките също са постигнали голям успех.

"Където има квоти, негативните неща са много по-малки от позитивните", убедена е Филипова.

Тя разказа за новата програма за двойна Executive MBA на Northern Illinois University заедно с УНСС, която е насочена към професионалисти. Занятията ще са водени в България от преподаватели от САЩ, 12-месечната програма започва от февруари 2023 г., първата група ще е до 25 човека, а записванията вече са започнали.

"Програмата обхваща най-съвременни теми – ESG, предприемачество, финанси, дигитализация, маркетинг. Всеки, който се запише, ще може да надгради своите знания по всички нови тенденции в бизнеса", съобщи Ани Филипова.

Ще има ли професия „член на борд“? Какво не достига на българските университети, за да се повиши видимостта им на световната сцена? Какво е модерното образование за предприемачи? Защо няма български университет в топ 1000 в света в класацията на The Times Higher Education World University Rankings?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
todortk
преди 1 година
Предпочитането на конкретен кандидат въз основа на пол, убеждения, сексуална ориентация или малцинствена принадлежност, а не въз основа на реалните му умения и квалификация е ДИСКРИМИНАЦИЯ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още