IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се насочва към 40% квота за жени в бордовете на компаниите до 2026 г.

Изискването ще важи за големи компании, които са листнати на борсата

14:52 | 08.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Европейският съюз постигна политическо споразумение относно закон, който ще изисква в листнатите на борсата компании поне 40% от местата на неизпълнителните директори да са заети от жени до 2026 г., пише Bloomberg.

Европейската комисия за първи път предложи такова законодателство през 2012 г., а официалното приемане все още изисква одобрение от парламента и 27-те страни членки. Очаква се то да бъде дадено по-късно тази година. В момента 30,6% от членовете на бордовете на директорите в най-големите публични компании в Европейския съюз са жени, а дами заемат 8,5% от председателските места в бордовете, сочи изявление на ЕС.

Урсула фон дер Лайен направи равенството между половете отличителен белег на своя мандат като председател на Европейската комисия, която за първи път има такъв баланс на най-високото си ниво.

„Има много жени, квалифицирани за най-добрите работни места: те трябва да могат да ги получат“, коментира Фон дер Лайен.

Ако страните членки изберат да прилагат законодателството както за изпълнителните, така и за неизпълнителните директори, целта ще бъде 33% представителство на жените. Листнатите компании ще са длъжни да докладват веднъж годишно за представителството на половете в техните бордове, а ако целите не са постигнати - как планират да ги постигнат.

В момента само 9 от 27-те страни членки имат национално законодателство за равенство между половете в бордовете на директорите.

По думите на Евелин Регнер, заместник-председател на Европейския парламент и съдокладчик на предложението, ще бъдат налагани наказания при неизпълнение.

Санкциите, които ще трябва да бъдат въведени и приложени на национално ниво, могат да включват глоби. Компаниите могат също така да бъдат изправени пред отмяната на избора на директори в борда от съда, ако нарушават националните разпоредби.

Малките и средните предприятия с до 249 служители ще бъдат изключени от изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още