IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Минималната работна заплата ще бъде 780 лв. от 1 януари

Решението е взето на последното заседание за годината на служебното правителство

15:08 | 29.12.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

На последното си заседание за годината Министерският съвет определи размерът на минималната месечна работна заплата от 1 януари 2023 г. да бъде 780 лева. От тази дата минималната часова работна заплата ще бъде 4,72 лв. Повишението ще струва на бюджета за една година малко над 300 млн. лева.

Това съобщи на брифинг вицепремиерът и служебен социален министър Лазар Лазаров. Той уточни, че това увеличение дава възможност за компенсиране на нарастващата инфлация в страната.

Към момента минималната заплата е 710 лева.

Лазаров поясни, че ръстът на минималната работна заплата от 1 януари е с 9,9%и, или с 20% в рамките на една година. Покачването на минималната заплата осигурява възможност за компенсиране на нарастването на инфлацията през годината, допълни той. Инфлацията към този момент е 16,9%, а натрупаната инфлация от началото на годината е 15,8%.

Той допълни, че съвместно със социалните партньори в началото на 2023 г. ще започне работа по механизъм за определяне на минималната работна заплата и създаването на условия за транспониране на директивата за адекватни минимални работни заплати.

Миналата седмица социалните партньори не постигнаха съгласие относно размера на минималната работна заплата за 2023 година.

Служебното правителство предложи минималното възнаграждение, получавано от около 500 хил. българи, да стане 770 лева. Тогава Лазар Лазаров обяви, че министерството е готово да ревизира своето предложение и то да стане 780 лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 29.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Айде честито на печелившите! Довечера съм поканен на сбира по случай по-високите МРЗ дори!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още