IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият измерител на ЕЦБ показва, че ръстът на заплатите няма да смени посоката скоро

Проучването използва данни на националните централни банки, за да проследи тенденциите предварително

20:00 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ще трябва да мине известно време преди засиленият ръст на заплатите в еврозоната, който заплашва да задържи инфлацията по-нажежена за по-дълго време, да промени посоката си – сочи нов индикатор на Европейската централна банка (ЕЦБ), който има за цел да извежда ранни резултати.

Оценката, представена в петък, е направена с помощта на нов инструмент за проследяване на заплатите, който ЕЦБ разработи заедно с националните централни банки в държавите членки на еврозоната, за да има по-ясна представа за промените в заплатите на работниците- ключов фактор при определянето на това колко скоро трябва да бъдат намалени лихвите, пише Bloomberg.

Последните колективни трудови договори до края на 2023 г. „все още не показват ясна индикация за промяна в договорения ръст на заплатите, а голямата средна продължителност на договорите в някои страни може потенциално да доведе до запазване на сегашните високи темпове на растеж на заплатите в бъдеще“, коментираха от ЕЦБ .

Въпреки че инфлацията в еврозоната се забави значително миналата година, фокусът сега е върху това как динамиката при заплатите и корпоративните отчети очертава пътя обратно към целта от 2%.

Инвеститорите залагат, че централните банкери може да намалят разходите по заемите още през април, но някои от представителите на банката предупредиха, че данните за заплатите за първото тримесечие няма да бъдат публикувани тогава, което подсказва, че има по-голям шанс разхлабването на паричната политика да започне със срещата през юни.

Новият инструмент за проследяване на растежа на заплатите на ЕЦБ ще внесе повече яснота в цялостната картина, коментира главният икономист Филип Лейн в четвъртък. Тъй като много договори ще бъдат подновени в началото на 2024 г., тези мерки ще предоставят „съществена информация“, коментира той.

Дори и без ясна промяна на курса на заплатите, „наблюденията на последните договори показват известно охлаждане на натиска върху заплатите през последните месеци“, заявиха от ЕЦБ. Заедно с еднократните плащания, показателят отчита, че заплатите са се повишили с 5,2% през четвъртото тримесечие, което е спад от 5,4% през предходните три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 09.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още