IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Липсата на работници от години е проблем, както за България и за целия ЕС

Страната трябва да улесни процедурите за внос на работна ръка от трети страни, казва Жасмина Съраиванова от БСК

22:19 | 09.05.24 г. 1

Липсата на квалифицирани кадри и сезонни работници от много години е проблем, както за България, така и за целия Европейския съюз. Затова и много работодатели искат да внасят работна ръка от трети страни, каза Жасмина Съраиванова, експерт „Социален диалог“ в Българската стопанска камара (БСК) в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„БСК от много години алармира държавните институции за това, че е необходимо процедурите за внос на работници от трети държави да бъдат улеснени, така че по възможно най-гладкия път да могат работодателите да привличат тези така необходими работници“, каза тя.

Като причини за недостига тя изтъкна не само демографската криза и застаряващото население, но и недостига на специалисти от професии като среден медицински персонал, заварчици и други видове технически персонал.

Според нея проблем е и с професионалните училища, които следва да предлагат повече специалности, които се търсят.

Съраиванова посочи, трябва да има синхрон между институциите, за да се реши проблемът и процедурите за достъп на лица от трети страни до работа в България да бъдат скъсени, особено в сектори като туризъм и ресторантьорство на прага на летния сезон.

Конкуренцията между отделните държави от ЕС да привлече служители от трети страни е много голяма. България не трябва да изостава и трябва да внедри електронни платформи, чрез които да става това наемане, каза още тя.

Съраиванова посочи, че търсенето на кадри не е ограничено само в страни от Средна Азия и Далечния изток, а работници от други държави в Европа би улеснило адаптирането им към българския пазар.

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да гледате тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 09.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
khao
преди 1 седмица
Не, не трябва да има внос на работници от трети страни, може само от ЕС ! Не трябва да се допускат лъжливи женици като тая да съсипват Държавата! ... ако не и харесва, да си изнася бизнеса в третата страна....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още