IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 100 хил. нови служители са започнали работа в Канада през април

Възнагражденията нарастват с най-слабия темп от 10 месеца насам

16:54 | 10.05.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Увеличаването на броя на работните места в Канада надхвърли очакванията на икономистите, но наемането на служители не успя да се отговори на нарастването на населението, а ръстът на заплатите се охлади. Това дава възможност на централната банка да намали лихвените проценти още през следващия месец, предаде Bloomberg.

През април в страната са разкрити 90 хил. нови работни места, което се дължи на заетостта на непълно работно време, а равнището на безработица се е задържало на равнище от 6,1%, съобщиха от Статистическия институт на Канада в петък. Това надхвърля очакванията за ръст от 20 хил. позиции и ниво на безработица от 6,2% в проучване на Bloomberg сред икономисти.

Междувременно възнагражденията нарастват с най-слабия темп от 10 месеца насам. Растежът на заплатите на постоянно наетите лица през април се е забавил до 4,8% спрямо 5% месец по-рано.

Снимка: Bloomberg L.P. Снимка: Bloomberg L.P.

На 21 май предстои заседание на Канадската централна банка, в рамките на което ще бъде обсъдено понижаване на лихвените проценти. Според икономистите е малко вероятно данните за работните места да разколебаят централните банкери и те да забавят облекчаването на паричната си политика.

Стаистиката сочи още, че общият брой на отработените часове през април се е увеличил с 0,8% на месечна база и е нараснал с 1,2% спрямо предходната година.

Коефициентът на заетост - делът на заетите от населението в трудоспособна възраст - се задържа на ниво от 61,4% след шест поредни месечни спада. На годишна база обаче коефициентът се е понижил с 0,9 процентни пункта, тъй като прирастът на населението в трудоспособна възраст от 1,1 млн. души надхвърля броя на създадените 377 000 работни места.

Ръстът на работните места се дължи на увеличението в професионалните и техническите сектори, хотелиерството и ресторантьорството, здравеопазването и социалното подпомагане. Работни места са били закрити предимно в строителството, селското стопанство, комуналните услуги и образованието.

На регионално равнище заетостта се повишава най-вече в Онтарио, Британска Колумбия и Квебек. Коригирано спрямо американските данни, нивото на безработица в Канада е 5,1% в сравнение с 3,9 на сто в САЩ. През изминалата година равнището на безработица в Канада се повиши с цял процентен пункт в сравнение с 0,5 пункта в южната ѝ съседка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 10.05.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазар на труда виж още

Коментари

Финанси виж още