IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия остава най-големия доставчик на петрол за Китай за трети пореден месец

Вносът на руски въглища е на най-високо ниво от поне пет години, показват данните на китайската митническа администрация

11:28 | 20.08.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия задържа позицията си като най-големия доставчик на петрол за Китай за трети пореден месец през юли, показват официалните данни на Пекин, публикувани в събота.

Независимите рафинерии в Китай увеличават покупките, като същевременно намаляват доставките от конкурентни доставчици, като Ангола и Бразилия, вижда се от данните, цитирани от Ройтерс.

Вносът на руски петрол, включително доставките по тръбопровода Източен Сибир и морските доставки от европейските и далекоизточните пристанища на Русия, възлиза на 7,15 млн. т. Това е със 7,6% повече в сравнение с юли 2021 г., показват данни на китайската митническа администрация.

Все пак руските доставки през юли, еквивалентни на около 1,68 млн. барела петрол на ден, са под рекорда от май – 2 млн. барела дневно.

Китай е най-големият купувач на петрол от Русия в момента.

Вносът в Китай на петрол от Саудитска Арабия се възстановява през юли, след като през юни беше най-слабият от над три години насам. През юли са внесени 6,56 млн. т саудитски петрол, или 1,54 млн. барела на ден, което обаче пак е по-малко в сравнение с обемите отпреди година.

Вносът от Русия от началото на годината възлиза на 48,45 млн. т, което представлява ръст от 4,4% спрямо предходната година.

Саудитска Арабия обаче е на първо място по износ на петрол за Китай за периода от началото на годината до края на юли с 49,84 млн. т, което е с 1% под обемите за същия период на миналата година.

Вносът на суров петрол в Китай през юли пада с 9,5% на годишна база. Дневните обеми са вторите най-ниски от четири години. Рафинериите намаляват запасите, защото вътрешното търсене на горива се възстановява по-бавно от очакваното.

Силния внос от Русия оказва натиск върху доставките от Ангола и Бразилия, които спадат, съответно, с 27% на годишна база и с 58%.

Митниците не съобщават за внос от Венецуела или Иран през юли. Държавните петролни фирми избягват покупки от края на 2019 г. от страх да не попаднат под удара на вторичните санкции на САЩ.

Вносът от Малайзия, често използвана като трансферна точка през последните две години за петрол с произход от Иран и Венецуела, обаче се увеличава със 183% на годишна база до 3,34 млн. т спрямо 2,65 млн. т през юни.

Данните на митническата администрация в Китай показват и увеличение на вноса на въглища от Русия - с 14% през юли на годишна база, което е най-високо ниво от поне пет години. Пекин се възползва от намалените цени заради западните санкции.

Китай е внесъл 7,42 млн. т въглища от Русия през миналия месец. Това е най-големият месечен внос, откакто се води сравнителна статистика. През юни са внесени 6,12 млн. т, а през юли 2021 г. – 6,49 млн. т.

Руските въглища с топлинна стойност от 5 500 килокалории се търгуват около 150 долара за тон към края на юли, докато въглищата със същото качество в австралийското пристанище Нюкасъл се оценяват на над 210 долара.

Някои китайски търговци очакват още по-голям внос на руски въглища в Китай през последното тримесечие на годината, защото компаниите за комунални услуги трупат запас за зимния отоплителен сезон.

Доставките през юли на индонезийски въглища, предимно евтини, нискокачествени топлинни въглища под 3 800 килокалории, са общо 11,7 млн. т. Това е с 22% повече в сравнение с юни, но с 40% по-малко спрямо юли 2021 г.

Китай намалява общия си внос на въглища през последните месеци заради нарастващото вътрешно производство. Електроцентралите в Южен Китай обаче са увеличили търговете за покупка на индонезийски въглища през август, тъй като те са по-евтини от местните въглища.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още