IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Добивът на петрол в Русия намалява за първи път от четири месеца

МАЕ очаква свиване на добива на руски петрол с 20% от началото на 2023 година заради европейското ембарго

20:16 | 25.08.22 г. 5
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Добивът на петрол в Русия намалява за първи път от четири месеца, съобщава Bloomberg. Причината е свиването при малки производители, сред които и петролното звено на "Газпром".

В периода 1-23 август в страната са добивани по 10,56 млн. барела петрол на ден, сочат данни на Министерството на енергетиката в Русия, до които има достъп Bloomberg. Това е с 1,9% под нивото за юли.

Петролните анализатори внимателно следят какво се случва с добива на руския петрол на фона на енергийната криза. Западните страни, както и Япония и Южна Корея, ограничиха вноса на руски петрол като част от санкциите срещу Москва заради военната инвазия в Украйна. Целта е да бъдат намалени приходите на Русия, с които тя финансира своята военна операция.

Тези санкции обаче нямат голям ефект, защото Русия успя да пренасочи потоците от Европа към Азия, където потребителите не проявяват претенции и не ограничават сами потреблението. Нещо повече - руският петрол се предлага с голяма отстъпка. Въпреки това, прогнозите на Международната агенция за енергетика (МАЕ) са, че от началото на 2023 година дибивът на петрол ще намалее с 20% заради влизането в сила на петролното ембарго на ЕС.Според други анализатори обаче руският петролен добив е по-устойчив и няма да има срив.

Данните на енергийното министерство показват намаление на добивите на петрол от звеното на "Газпром" от началото на годината. Компанията вече намали добивите на природен газ заради ограничения износ към Европа. Страните от ЕС са най-голамият пазар на газовия гигант, а пренасочването на потоците към алтернативни купувачи не е лесно заради липсата на инфраструктура.

Намалените добиви на природен газ ограничават и добива на газов кондензат, вид лек петрол, допълва още Bloomberg.

Данните обаче показват, че през последните дни "Газпром" започва да увеличава дневния добив на газов кондензат. Вероятно това се дължи на увеличен износ на природен газ към Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 1 година
До: Nedyoнадупената на изток копейката мислила... хаххха... нема такъв виц!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 6
Nedyo
преди 1 година
Джвакате ли ги добре ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 6
Nedyo
преди 1 година
Мисля, че този сайт най-после откри истинската си същност ... Публикува само коментари на американофилски гейове ... И реже останалите коментари ... Как са американските чушлета, homies?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
Вот нам пахуели! Ой, а что сейчас? И газ намалел очень многа. Откуда деньги берьом, таварищи?? Может бьiт Казахстана надо денацифицираме, у них перальни многа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 1 година
те сега да видим как се копа петрол с ракети от ссср... щото технологии ще видите през на кучето задния отвор...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 9
Импeраторът
преди 1 година
Всичко си идва на мястото - САЩ вземане Тайван, ЕС си приобщава Украйна, НАТО се разширява, Ердоган взема централна Азия, а Китай взема Русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още