IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Европа може да се адаптира към живот без руски газ

Понижаване на температурите в помещенията с 3 градуса ще обере голяма част от разликата между търсенето и предлагането

11:03 | 29.09.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

В исторически план Русия доставя около 30% от потреблението на тръбен газ в Европейския съюз и Обединеното кралство. Този износ вече е намален със 75 на сто. Ако Москва го спре напълно, ще измръзнат ли до смърт европейците през зимата, както предупреждават руските пропагандисти?

Почти със сигурност не. Всъщност изглежда, че европейците имат много по-голям капацитет за управление на ситуацията, отколкото си мислеха песимистите, пише за Financial Times Пиер Андюран, основател и главен инвестиционен директор на Andurand Capital Management.

Голяма част от търсенето на газ в Европа идва от отоплението. Ако европейците просто намалят термостатите в домовете си средно с 3 градуса - до 19 градуса тази зима - това може да има голям ефект.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) изчисли в доклад от март, че понижаване с 1 градус на термостатите (от 22 градуса) през зимата ще спести 10 млрд. куб. метра газ като търсене от ЕС и Обединеното кралство.

Но нека да разгледаме въздействието на намаляването на термостатите с 3 градуса, като се фокусираме върху група от девет европейски държави (да я наречем ЕС+), за които данните са най-подробни: Германия, Обединеното кралство, Франция, Италия, Белгия, Нидерландия, Австрия, Чехия и Словакия. През 2021 г. тази група представляваше 69% от търсенето в ЕС и Обединеното кралство.

Нарастващият внос на втечнен природен газ (LNG) и преминаването на индустрията към използване на повече петрол намалиха голяма част от дефицита за 2023 г., причинен от загубата на руски внос.

Намаляването на температурата на закрито до средно 19 градуса би премахнало две трети от оставащия дефицит за тези девет страни. А ако е придружено от 5% намаление на потреблението на електроенергия - което може да се постигне чрез изключването й в неизползвани стаи и сгради - дефицитът ще изчезне.

Колко неудобно би било понижаването на вътрешната температура с 3 градуса? То означава просто намаляване на сегашните температури от 22 градуса до нива, които вече са били наблюдавани в близката история.

Проучване от 1982 г. установи, че средната вътрешна температура в Обединеното кралство е била около 16 градуса през 1978 г. Проучване от 1996 г. на Министерството на околната среда, транспорта и регионите на Обединеното кралство установи, че през зимата вътрешните температури се движат около 18 градуса. Следователно 19 градуса не е много висока цена, като се има предвид какъв е залогът относно поведението на Русия.

Освен това, това неудобство ще трябва да продължи само няколко години, тъй като Европа привлича все повече от нарастващите доставки на LNG, като същевременно увеличава производството на слънчева и вятърна енергия.

Вносът към групата ЕС+ на природен газ от Русия чрез тръбопроводи се очаква да намалее от 103 млрд. кубични метра през 2021 г. на 42 млрд. куб. м през 2022 г. - спад от 61 млрд. куб. м. Да приемем, че този внос ще падне до нула от октомври 2022 г. нататък.

Това ще бъде частично компенсирано от вноса на LNG от другаде, който се повиши повече, отколкото МАЕ или други анализатори смятаха за възможно само преди няколко месеца.

За 2022 г. се очаква ЕС+ да внесе 41 млрд. куб. метра повече LNG от другаде, отколкото през 2021 г., покривайки 67% от очаквания спад на руския внос. От 2023 г. нататък можем спокойно да предположим, че страните ще внасят допълнително между 30 и 50% от допълнителното глобално производство на LNG.

Индустриалното пренастройване също е много над очакванията на повечето анализатори. Индустриалният сектор в групата ЕС+ вече е пренасочил 35% от потреблението си на природен газ към петрола. Допълнителният капацитет за вятърна и слънчева енергия се очаква да помогне за изместването на 3 млрд. куб. метра природен газ годишно, с потенциал за допълнително разширяване.

Но това все още не е достатъчно, за да се избегне недостигът на природен газ в бъдеще. Без по-нататъшно намаляване на търсенето се очаква дефицит за групата ЕС+ от 28 млрд. куб. м през 2023 г. – при спад на руските доставки със 103 млрд. куб. м, вносът на LNG ще се увеличи с 50 млрд. куб. м, а индустриалният сектор ще замени 30 млрд. куб. м газ с петрол. Според данните на МАЕ спад от 3 градуса в средните нива на термостатите би намалил този дефицит с 21 млрд. куб. м.

За да избегнат социални вълнения, правителствата в ЕС и Обединеното кралство избраха да защитят потребителите от по-голямата част от увеличението на цените на природния газ на едро. В резултат на това не трябва да очакваме значителен спад в потребителското търсене, освен ако няма масирани кампании за осведомяване на обществеността относно начините за пестене на енергия, като например намаляване на термостатите.

Най-трудната част от приспособяването ще бъде през следващите шест месеца. Ако Европа направи необходимото, за да намали търсенето, тя ще е доказала както че е по-устойчива, отколкото се смяташе, така и че може да живее без руски газ.

Това ще изпусне много от напомпания пазар и ще доведе до значително по-ниски цени, тъй като ситуацията ще се облекчава с всяка година. В допълнение към потенциалните приходи от 100 млрд. долара от износа на природен газ за Европа, Русия ще е загубила голяма част от способността си да изнудва европейските страни по отношение на енергията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 29.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 1 година
До: andy че вие сте си наведени отдавна..Ближете подметките на който там социопат обитава Кремъл вече много десетилетия подред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 1 година
До: andy тогава изчезвай, най добре *** на фронта, русоробе! гнус ме е от вас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 5
andy
преди 1 година
До: khaoДа не чувам робско цирикане! Стой си в дупката и търпи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 1 година
До: andy ооо, ще се наведете и ще го поемете целия... друго не заслужавате!! Войната се развива перфектно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 8
andy
преди 1 година
Ще се наведем колкото трябва и всичко останало само и само да угодим на САЩисаните! Да живее ГОЛЕМИЯТ побелях сахиб!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
мрънмрън
преди 1 година
Имате серозен бъг в сайта. Началната ви страница не се обновява при f5, трябва да направиш ctrl+f5 за да се оправи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още