IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Авария отпреди 15 дни е спряла ВЕЦ "Цанков камък"

Инцидентът не води до заплаха за енергийната сигурност на страната, казват от Министерството на енергетиката

17:34 | 03.11.22 г. 4
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Авария, случила се в периода 13-15 октомври, е спряла ВЕЦ "Цанков камък", потвърди служебният зам.-министърът на енергетиката Еленко Божков по време на брифинг. По-рано днес (3 ноември) депутати от "Демократична България" съобщиха за случая и попитаха защо тази авария се прикрива като "планов ремонт".

Ремонт на съоръжението е започнал веднага и той е авариен, а не планов, каза обаче Еленко Божков. Очакванията са, че ще завърши около 17 ноември.

Божков беше категоричен, че изключването на тази мощност (85 мегавата) не влияе на енергийната сигурност на страната и на потреблението. Няма опасност и от преливане на язовира, тъй като чашата има достатъчно капацитет да поеме водите, обясни още той.

Причината за аварията е откъсване на съоръжение, което предпазва генераторите и турбините от разрушаване при внезапна авария в напорния тръбопровод. Това се е случило заради "лошото изпълнение" преди години -  поставената планка, която е придържала съоръжението, не отговаря на изискванията, каза зам.-министърът.

Еленко Божков е категоричен, че получава информация за всяко спиране на енергийна мощност над 50 мегавата. Ако това не влияе пряко на енергийната сигурност и потреблението и могат да бъдат преодолени чрез вторично регулиране, те не се съобщават, категоричен е той и даде пример за изключване на 200 мегавата мощност в ТЕЦ "Бобов дол" преди седмица, за което също няма публична информация.

ВЕЦ "Цанков камък" е част от хидрокаската по р. Въча, с изградени пет хидровъзела с общ капацитет, който надхвърля 400 мегавата.  Централата беше въведена в експлоатация през февруари 2013 година и е част от активите на Националната електрическа компания (НЕК).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:35 | 03.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
В този смисъл ВЕЦ Цанков камък ще участва при покриване на върхови и подвърхови товари, регулиране на честотата и бърз резерв при отпадане на основна мощност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
https://***.parliament.bg/bills/48/48-254-02-5_PR_ukrepvane_otbranitelni_sposobnosti_RB_i_okazvane_voenna_podkrepa_Ukrayna.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Днешната авария е по-голема минус 400 мегавата за дупетатите. https://***.parliament.bg/bills/48/48-254-02-5_PR_ukrepvane_otbranitelni_sposobnosti_RB_i_okazvane_voenna_podkrepa_Ukrayna.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
http://mail.minstroy.com/indexbb33.html?id=47
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още