fallback

Реалистично ли е България да обложи свръхпечалбата на "Лукойл Нефтохим"?

Рафинерията от години не декларира печалба, припомниха икономисти

12:05 | 08.11.22 г. 9

Служебното правителство планира да обложи свърхпечалбите на енергийните дружества, включително и на рафинерията "Лукойл Нефтохим", а с набраните средства - да финансира подкрепата заради по-скъпата енергия и горива. Но доколко е реалистично да бъдат събрани допълнителни средства от облагането на печалбата на рафинерията?

Според икономистите Георги Ангелов и Калоян Стайков не особено. Пред "Нова телевизия" и двамата посочиха, че от години компанията не декларира печалба, или минимални положителни резултати от дейността си.

"Когато няма свръхпечалба, няма какво да обложите", категоричен беше Стайков.

Компанията има "свръхпечалба", но тя не се декларира в България, допълни Георги Ангелов. Той обясни, че има начин страната ни да се възползва от ниската цена на руския петрол - като обложи разликата между цената на петрола на световните пазари и цената на сорта "Уралс" още при разтоварването на петролните танкери на съоръженията на рафинерията в Бургас.

По данни на Trading Economics цената на сорта "Уралс" към момента е малко под 83 долара за барел, докато сортът Брент се търгува за над 97 долара за барел. Как е възможно тогава рафинерията в Бургас да работи без печалба, след като купува руски петрол, чиято цена в момента е изключително атрактивна? Реално "Лукойл Нефтохим", чийто собственик е руската "Лукойл", получава руския петрол през дъщерното дружество на руския гигант, регистрирано в Швейцария - Litasco. Наскоро източници на Ройтерс съобщиха, че компанията ще премести седалището си в Дубай, за да избегне санкциите на Запада срещу Русия.

От бившите управляващи ГЕРБ през лятото показаха документи, според които рафинерията работи "на ишлеме" - само преработва суровия петрол и го връща на Litasco, а швейцарската компания продава горивата на високи цени у нас. Така печалбата от евтиния петрол идва не в България, а в Швейцария.

България е суверенна държава и сама определя данъчната си политика, коментира още Георги Ангелов на въпрос дали е възможно все пак да обложим разликата между цените. Плановете са средствата от тази такса да се насочат към специален фонд, от който да се субсидират евтините горива.

Цената на "Лукойл" в България е съпоставима с цените на горивата в региона, макар че оперативните разходи на компанията са относително ниски, обясни Калоян Стайков. Според него, ако рафинерията спре да работи, България просто ще внася повече горива от съседните държави.

За Стайков целта е не да има нови субсидии върху цената на горивата, а самата цена на бъде намалена. Отстъпката в цената е въпрос на бюджетни възможности, категоричен е той и допълни, че при наличието на средства, отстъпките за литър бензин могат да варират - включително да надминат 1 лев за литър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:06 | 08.11.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още