fallback

Китайските рафинерии намаляват покупките на руски петрол от декември?

Купувачите анализират рисковете от ограниченията на търговията, които влизат в сила от началото на декември

10:30 | 15.11.22 г. 13

Китайските рафинерии намаляват покупките на руски петрол от декември, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. От началото на декември влиза в сила петролното ембарго на Европейския съюз, както и механизмът за ограничаване на цената на суровината, приет от Г-7, припомня агенцията.

Китай и Индия са най-големите купувачи на руски петрол от началото на войната в Украйна. В момента обаче има голяма несигурност как точно ще бъде ограничена търговията с руски петрол. Засега в Китай смятат, че договорените преди време декемврийски доставки ще бъдат осъществени, разказват още търговци, базирани в Китай. Но някои рафинерии хеджираха риска и заявиха доставки от Бразилия и Западна Африка за декември въпреки по-високата цена.

През октомври доставките на руския сорт "Уралс" в Китай достигнаха ниво от около 235-340 хил. барела на ден, което е най-високото ниво от две години насам. Основните купувачи са държавните рафинерии - Unipec, Zhenhua Oil и Chinaoil. За декември обаче заявките са малко - държавните рафинерии анализират ефектите от тавана на цената на петрола и възможностите за наем и застраховка на танкерите, които да го транспортират.

Москва вече предупреди, че ще спре износа на петрол за всеки, който се съобрази с механизма на Г-7. Преди ден финансовият министър на САЩ Джанет Йелън коментира, че държави като Индия и Китай ще получат облаги от ограничаване на цената на руския петрол. Тя допълни още, че в САЩ не се интересуват колко суровина ще купят тези две държави, стига тя да е под ценовия лимит.

Според източниците на Ройтерс причината за ограничената търговия са и свитите премии. Последните сделки са били сключени при премия от 1,70-1,90 долара за барел спрямо цената на сорта Брент за февруари. Само преди две седмици отстъпките са се движели около 2,70 долара за барел.

В момента цялата търговия е под лупа, коментират още китайските източници на агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:30 | 15.11.22 г.
fallback
Още от Енергетика виж още