IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпуска по 300 лв. помощ за отопление за осем социални групи

Мярката ще подкрепи около 50 хил. домакинства

12:53 | 30.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Правителството отпусна нова финансова еднократна помощ за отопление в размер на 300 лева, предназначена за осем целеви групи. Това обяви на брифинг в Министерския съвет служебният вицепремиер по социалните политики и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, предава БТА.

Той обяви, че на днешното заседание Министерският съвет е приел допълнителна нова мярка за подкрепа на лица и семейства, които получават подкрепа от държавата на други нормативни основания, но към този момент не са получили целева помощ за отопление поради неотговаряне на подоходните критерии, които се отпускат по основните програми.

Право на тази помощ ще имат: семейства, които получават месечни помощи за дете без право на наследствена пенсия от починал родител; семейства, които получават месечни помощи за отглеждане на дете с трайно увреждане до 18-годишна възраст или до завършване на средно образование; семейства, които получават подкрепа за деца, настанени в семейство на родни или близки, или в приемно семейство; лица, които през тази година са подкрепяни в резултат на природни бедствия; ветерани от войните и военноинвалиди.

По думите на вицепремиера мярката ще достигне до около 50 хил. домакинства, които не трябва да подават документи в Агенцията за социално подпомагане, защото са вече идентифицирани, а помощите ще им бъдат отпускани по облекчена процедура до края на тази година. 

Това е трета мярка в рамките на политиката на правителството към рисковите групи. Около 380 хил. души през този отоплителен сезон са ползватели на подкрепата, която оказва държавата.

„През тази година правителството реализира редовната си програма за целево енергийно подпомагане. С 623 лв. целева помощ за този отоплителен сезон са подкрепени почти 302 хил. души“, коментира още вицепремиерът. 

Лазаров припомни, че в края на октомври правителството предприе втора мярка в областта на целевото подпомагане за отопление и одобри допълнителен ресурс към бюджета на Министерството на труда и социалната политика за оказване на подкрепа на лица и семейства, чийто доход надвишава определения доход за подпомагане с помощи за отопление с до 40 лева. Към този момент почти 10 хил. са лицата, които са подкрепени с 400 лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 30.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още