IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на природния газ за януари ще е под 180 лева за MWh*

Токът, парното и топлата вода няма да поскъпват от януари

13:48 | 01.01.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цената на природния газ за месец януари ще бъде 179,72 лева/MWh, съобщават от "Булгаргаз".

„Булгаргаз“ ЕАД уведомява клиентите си, че окончателно предложената цена, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия за месец януари 2023 г., е в размер на 179,72 лева/MWh или 91.89 EUR/MWh, изчислена по фиксинга на БНБ (без акциз и ДДС)“, посочват от компанията.

За сравнение, индексите на европейските газови пазари за доставки през месец януари 2023 г. са на нива от 118 евро/MWh, допълва се в съобщението.

Токът, парното и топлата вода няма да поскъпват от януари.

По-късно през деня Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди цена от 179,33 /MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. Комисията утвърди цената след извършен анализ на внесените днес от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи, в които са посочени цените на отделните доставчици и размера на техните количества в общия микс. Регулаторът установи, че общото прогнозно количество за вътрешния пазар е осигурено от няколко различни източника за доставка, посочва се в съобщението на Комисията.

В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ (IGB) на цени съгласно действащия дългосрочен договор с Азербайджан. Тези количества покриват около 27% от потреблението на страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, посочва се в съобщението.   

След организиране на тръжна процедура за цялата 2023 г., „Булгаргаз“ е сключил за м. януари три договора за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. Дружеството е сключило и договор за доставка на природен газ на вход на българската газопреносна мрежа. В ценовия микс за месеца общественият доставчик е включил и количества природен газ от ПГХ „Чирен“.

На последното за 2022 г. заседание на КЕВР от „Булгаргаз“ коментираха, че са осигурили нужните количества природен газ за 2023 г., както и че са диверсифицирали доставчиците.

Това беше потвърдено в интервю на енергийния министър Росен Христов за БТА.

Заради спада на цената на газа на нидерландската борса TTF, която е референтна за доставчиците, „Булгаргаз“ предложи по-малко от първоначално предвиденото поскъпване за януари. На 12 декември 2022 г. компанията поиска регулаторът да утвърди цена от малко над 204 лева за мегаватчас.

* Актуализирана информация със съобщението на КЕВР

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 06.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още