IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай свива вноса на петрол и природен газ през 2022 г.

Страната купува петрол от Саудитска Арабия при по-ниска от официално обявената цена

11:32 | 13.01.23 г. 2
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Въпреки ръста в края на годината, като цяло Китай завършва 2022 година с намаление на вноса на петрол. Това се случва за втора поредна година, пише Ройтерс. През миналата година в страната са внесени 508,2 млн. тона петрол, или по 10,17 млн. барела на ден. Това е с 0,9% по-малко спрямо 2019 година.

Данните на митническите власти показват още, че вносът на природен газ - през тръбопроводи и втечнен газ, достига 109,25 млн. тона, което е намаление от 10% спрямо 2021 година, сочат още данните на митническите власти в страната. В основата на това намаление са свитите покупки на втечнен газ през миналата година.

Ройтерс припомня, че през 2021 година китайските власти отчетоха първи спад на вноса на петрол за последните две десетилетия. През 2020 година Китай получаваше рекордните 10,8 млн. барела петрол на ден. Сега обаче доставките намаляват на фона на свитото търсене на горива, което отчитат рафинериите в страната през по-голямата част от годината. През октомври ситуацията се промени, след като Пекин започна да се отказва от ограниченията около коронавируса и подкрепи индустрията.

Така през декември дневният внос достига 11,3 млн. барела, което е с 4% повече спрямо данните за предишния декември. Според Ройтерс държавните рафинерии купуват петрол от Саудитска Арабия на по-ниска от официално обявената цена. Китай е една от малкото водещи икономики, които продължават да купуват руски петрол, който също се предлага с голяма отстъпка на пазара, но през декември поръчките са по-малко - Пекин искаше да се ориентира как да процедира с тавана на цената на руския петрол, наложен от Запада.

Независимите рафинерии в Китай през декември се ориентираха към иранския петрол, който също се предлага с голяма отстпъка.

Износът на горива от Китай през декември достигна 7,7 млн. барела на ден, което е най-високото ниво от април 2020 година насам. За цялата 2022 година обаче износът на горива - дизел, бензини, авиационно гориво и т.н., намалява с 11% до 53,6 млн. тона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... Ежедневни данни като внос на петрол и консумация на горива в реално време имат само митническите служби и някои отдели на финансовите министерства ... Другите четем статистика за минал период ... Ама карай да върви ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Сега сме 2023 година, ако това има някакво значение. Ама карай да върви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още