IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отвори границите си в окончателен отказ от политиката за нулев COVID

Анализатори не очакват международните пътувания да се върнат скоро на нивата си преди пандемията

12:25 | 08.01.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Пътуващи хора започнаха да се стичат към континенталната част на Китай по въздух, суша и море в неделя, много от които нетърпеливи да се видят с близките си след дълга раздяла, след като Пекин отвори границите си. Те бяха затворени от началото на пандемията от COVID-19, предава Ройтерс.

След три години континенталната част на Китай отвори морските и сухопътните си пропускателни пунктове с Хонконг и премахна изискването пристигащите пътници да минават през карантина, разрушавайки последния стълб на политиката за нулев COVID, която предпазваше китайския народ от вируса, но също така го откъсна от останалата част на света.

През последния месец Китай смекчава един от най-строгите COVID режими в света след исторически протести срещу политиката, включваща често тестване, ограничения на движението и масови блокади, които нанесоха тежки щети на втората по големина икономика в света.

На международното летище в Хонконг се образуваха дълги опашки за полети към градове от континенталната част, включително Пекин, Тиендзин и Сямън и някои хонконгски медии считат, че хиляди хора са поели към Китай.

Инвеститорите се надяват, че повторното отваряне в крайна сметка ще съживи икономиката на Китай, оценявана на 17 трлн. долара, която отчете най-ниския си растеж от почти половин век. Но промяната на политиката предизвика огромна вълна на заразени, която препълва болници и води до нарушаване на бизнес дейността.

Отварянето на границите следва началото в събота на първия 40-дневен период на пътувания за Лунната нова година, които преди пандемията бяха най-голямата в света годишна миграция на хора, завръщащи се в родните си градове, за да прекарат празниците със семейството.

Очаква се около 2 млрд. пътувания да бъдат предприети този сезон, близо два пъти повече от пътуванията през миналата година и възстановяване до 70% спрямо нивата през 2019 г., съобщава правителството.

Очаква се много китайци да започнат и да пътуват в чужбина, дългоочаквана промяна за  туристически места в страни като Тайланд и Индонезия, въпреки че редица правителства, притеснени от ръста на заразените с COVID в Китай, налагат ограничения на пътуващите от страната.

Пътуванията няма да се върнат бързо на нивата си преди пандемията заради фактори като малко международни полети, отбелязва анализатори.

В неделя Китай започна също да издава отново паспорти и визи за пътуване на жители на континенталната част и обикновени визи и разрешения за местопребиваване на чужденци. Пекин има квоти за броя на хората, които могат да пътуват между Хокног и Китай всеки ден.

На международното летище в Пекин семейства и приятели разменяха емоционални прегръдки и поздрави с пътници, пристигащи от Хонконг, Варшава и Франкфурт на терминал 3 на летището, срещи на терминала за пристигащи, които бяха невъзможни само ден по-рано заради вече отменените изисквания за пътуващите от чужбина да преминават през карантина.

Сцените на събиране на роднини след дълга раздяла обаче бяха помрачени от други протести в някои градове в Китай през уикенда – напомняне, че икономиката на страната остава под натиск.

В сряда стотици собственици на автомобили Tesla се събраха пред шоуруми и разпределителни центрове на автомобилната компания в Китай, за да протестиращ срещу решението ѝ да намали цените за втори път в рамките на три месеца – ход, който цели да засили продажбите в момент на намаляващо търсене при най-големия автомобилен производител в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 08.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още